Radiological Disaster Info

Wednesday, January 24, 2007

Μια έκρηξη, πιθανόν ραδιολογική, έχει συμβεί στην πόλη και ευρίσκομαι στο χώρο αυτό. Υπάρχουν φοβεροί τραυματισμοί και κανένα ασθενοφόρο δεν έχει φθάσ

Μην πλησιάστε το χώρο ή μην παραμείνετε στην περιοχή εκτός αν σας υποδειχθεί διαφορετικά από τις τοπικές Αρχές. Μετά από μια έκρηξη υπάρχει πάντα η πιθανότητα η έκρηξη μιας δεύτερης συσκευής να τραυματίσει ή να σκοτώσει τους πρώτους αποκριτές ή τους παριστάμενους. Επιπλέον, δεν θα είστε σε θέση να καθορίσετε εάν βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά υλικά χρησιμοποιήθηκαν στην έκρηξη. Μην μπαίνετε στη σκηνή του εγκλήματος έως ότου ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις και οι τοπικές Αρχές έχουν καθορίσει ότι είναι ασφαλές. Εν τω μεταξύ μπορείτε να καλέστε ιατρική βοήθεια.
Συντονιστείτε με τις τοπικές διαδικασίες έκτακτης ανάγκης από την τηλεόραση και τους ραδιοσταθμούς για πληροφορίες.

Labels:

Εάν οι άνθρωποι έχουν εγκαύματα ακτινοβολίας τι πρέπει να κάνουν;

Ένα έγκαυμα ακτινοβολίας δεν φανερώνεται αμέσως μετά την έκθεση. Συχνά το έγκαυμα συγχέεται με ένα τσίμπημα εντόμου. Τα εγκαύματα ως αποτέλεσμα ενός πυρηνικού γεγονότος πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως οι οποιεσδήποτε άλλης μορφής εγκαυματικές βλάβες. Σταματήστε το κάψιμο με την ψύξη του εγκαύματος με μεγάλα ποσά ύδατος και καλύψτε το έγκαυμα με ξηρό, καθαρό ύφασμα ή ρούχο. Συγκεκριμένα θα πρέπει:
Οι σοβαρά τραυματισμένοι να απομακρύνονται από την πηγή ακτινοβολίας, να σταθεροποιούνται και να είναι οι πρώτοι που θα σταλούν στα νοσοκομεία
Μετά την αντιμετώπιση των σοβαρά τραυματισμένων θα πρέπει να εμποδιστεί η διασπορά του ραδιενεργού υλικού και η περιττή έκθεση.
Θα πρέπει οι ασθενείς με σχετικά εύκολα μεταχειριζόμενα εγκαύματα να ελέγχονται για ραδιενεργό ρύπανση. Να χρησιμοποιηθούν τότε διαδικασίες απορρύπανσης για τους τραυματίες εκείνους των οποίων η ζωή δεν απειλείται, πριν τους στείλουμε στο νοσοκομείο.
Η καταγραφή των πληροφοριών είναι σπουδαία παράμετρος στην αντιμετώπιση των τραυματισμένων ασθενών. Να χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες φόρμες οι οποίες θα δίνονται αργότερα στο προσωπικό του τμήματος Επειγόντων του νοσοκομείου.

Labels:

Πώς ξέρω σε πόση ακτινοβολία έχω εκτεθεί;

Πιθανώς δεν ξέρετε ποια δόση έχετε λάβει, εκτός αν διαγνωστεί από έναν γιατρό. Επιδιώξτε ιατρική βοήθεια. Η σοβαρότητα/ένταση και ο χρόνος της έναρξης της πρόωρης ασθένειας ακτινοβολίας μετά από την έκθεση είναι σημαντικοί δείκτες στον καθορισμό των επόμενων συμπτωμάτων της ασθένειας.
Η έκθεση του πληθυσμού ως αποτέλεσμα μιας ραδιολογικής καταστροφής οδηγεί σε συγκριμένους τρόπους έκθεσης (άμεση, μόλυνση, κατάποση). Η δόση στο θυρεοειδή είναι αποτέλεσμα της συγκέντρωσης ραδιενεργού Ιωδίου και παρόμοιων ραδιονουκλεϊδίων στον θυρεοειδή αδένα. Η ολόσωμη έκθεση προκαλείται κατά ένα μεγάλο μέρος από την εξωτερική ακτινοβολία. Η εσωτερική μόλυνση είναι για μερικά ραδιονουκλιδια πολύ σοβαρός τρόπος έκθεσης.
Η απορροφουμένη δόση σε ολόκληρο το σώμα είναι πιθανό περίπου 20 φορές πιο επιβλαβής, από την άποψη των πρόσφατων επιπτώσεων επιπτώσεων στην υγεία, από την ίδια δόση στο θυρεοειδή.
Ο πληθυσμός που εκτίθεται στην ακτινοβολία σε συγκεκριμένο ατύχημα μπορεί να διαιρεθεί σε τέσσερις κατηγορίες: (1) προσωπικό των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων που συμμετέχουν σε διαδικασίες καθαρισμού (2) κοντινοί κάτοικοι των εγκαταστάσεων που εκκενώνουν ζώνη 30km κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο εβδομάδων μετά το γεγονός (3) ο πληθυσμός της γειτονικής περιοχής, που περιλαμβάνει ειδικά τους κατοίκους των μολυσμένων περιοχών και (4) ο πληθυσμός των γειτονικών χωρών εάν η καταστροφή εχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Labels:

Υπάρχει θεραπεία για την έκθεση σε ακτινοβολία και τι πρέπει να γνωρίζουμε για να εκτιμήσουμε την σοβαρότητα της κατάστασης;

Ναι υπάρχει θεραπεία, αυτή δε εξαρτάται από τη φύση και τη σοβαρότητα της έκθεσης. Οποιαδήποτε είναι η ζημία, ένας ιατρός πρέπει να περιθάλψει το άτομο. Με τη μικροσκοπική εξέταση του αίματος, ένας ιατρός μπορεί να εντοπίσει την έκθεση προτού εμφανιστούν άλλα αποτελέσματα/συμπτώματα ή κλινικά σημάδια. Τα άτομα που εκτίθενται στο ραδιενεργό υλικό μπορούν να υποστούν μια σειρά βλαβών, από τα αόρατα αποτελέσματα των μεταβολών στο αίμα στις χαμηλές δόσεις ή τα επιφανειακά εγκαύματα μέχρι τη σοβαρή ασθένεια ακτινοβολίας στις υψηλές δόσεις. Για να απαντήσουμε με άκριβεια στο ερώτημα αυτό Θα πρέπει να έχουμε τις παρακάτω πληροφορίες:
Πότε συνέβη η έκθεση;
Τι τύπος ακτινοβολίας και ραδιενεργού υλικού αναμίχθηκε;
Τι άλλα ιατρικά προβλήματα υπάρχουν;
Τι μετρήσεις υπάρχουν επί τόπου (πχ συσκευές μέτρησης και ελέγχου, μετρήσεις κρούσεων ρινός και επίπεδα ρύπανσης);
Υπάρχουν άλλα επικίνδυνα υλικά (βιολογικά η χημικά);
Για την κατάσταση του ασθενή θα πρέπει να ξέρουμε:
Υπάρχει ραδιενεργός μόλυνση και από ποιά ραδιονουκλιδια;
Ποιες είναι οι μετρήσεις ακτινοβολίας στην επιφάνεια του ασθενή;
Εκτέθηκε ο ασθενής σε διεισδυτική ακτινοβολία; Τι είναι γνωστό από την δοσιμετρικές μετρήσεις;
Είναι γνωστές οι χημικές ιδιότητες των ενώσεων που περιέχουν τα ραδιονουκλιδια (εάν υπάρχει χημική ανάμιξη);
Έχει απαιτηθεί απορρύπανση και με τι επιτυχία;
Τι θεραπευτικές ενέργειες έχουν μέχρι εκείνη τη στιγμή πραγματοποιηθεί;

Labels:

Η οικογένειά μου δεν επηρεάστηκε άμεσα από την τρομοκρατική επίθεση, αλλά έχουμε ακόμα προβλήματα. Τι μπορώ να κάνω;

Παρατηρήστε αν υπάρχουν συναισθήματα φόβου, θυμού και θλίψης ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας σας. Συζητήστε μαζί τους για την τραγωδία και τα συναισθήματά σας. Μιλήστε στα παιδιά σας και διαβεβαιώστε τα ότι προστατεύονται και είναι ασφαλή. Επαναφέρατε και επαναλάβετε τις συνηθισμεσμενες ασχολίες και συνήθειες σας. Περιορίστε την τηλεοπτική παρακολούθηση των γεγονότων που συνέβησαν. Μην επιτρέπετε στα παιδιά να βλέπουν τις επαναλαμβανόμενες σκηνές της καταστροφής, στις οποίες δεν έχουν κανέναν έλεγχο. Να συμμετέχετε στις κοινοτικές εκδηλώσεις. Να παίρνετε δύναμη από τις πνευματικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις παραδόσεις σας.
Η συμβολη με κάποιο τρόπο στις εργασίες διάσωσης και στις προσπάθειες επανοικοδόμησης, με τη εθελοντική προσφορά του χρόνου σας, χρήματων ή άλλης βοήθειας στα θύματα και τις οικογένειές τους τονώνει ψυχικά και προσφερει μεγάλη ψυχολογική ανάταση.

Labels:

Εκρήξεις συμβαίνουν συχνά. Υπάρχει κάποιος τρόπος για να προετοιμαστώ για μια έκρηξη;

Μπορείτε να πάρετε μερικές βασικές προφυλάξεις:
Εξετάστε καλά τις διαδικασίες εκκένωσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να γνωρίζετε που ευρίσκονται οι έξοδοι πυρκαγιάς.
Διατηρήστε τους πυροσβεστήρες σε καλή κατάσταση και σωστή λειτουργία. Να γνωρίζετε που βρίσκονται και πώς να τις χρησιμοποιήσετε.
Μάθετε τις πρώτες βοήθειες.
Κρατήστε τα ακόλουθα στοιχεία σε συγκριμένη θέση σε κάθε πάτωμα ενός πολυώροφου κτιρίου.
Φορητά ραδιόφωνα σε λειτουργία με συσσωρευτή και εφεδρικές μπαταρίες.
Διάφοροι φακοί και εφεδρικές μπαταρίες.
Εξαρτήματα Πρώτων Βοηθειών και Εγχειρίδια.
Σκληρά καπέλα και γαλότσες.
Ταινία φθορισμού και σχοινί για την οριοθέτηση των όριων των επικίνδυνων περιοχών.
Μια μικρή εξάρτηση καταστροφής πρέπει να περιέχει νερό, μικρού όγκου υψηλής ενεργειακής αξίας τρόφιμα και μια σφυρίχτρα.

Labels:

Η αστυνομία λέει ότι δεν μπορώ να πάω κοντά στην περιοχή έκρηξης και να ελέγξω την οικογένεια και τα κατοικίδια ζώα μου. Γιατί;

Για τους ακόλουθους λόγους.
Μπορεί να υπάρξει μια καθυστερημένη έκρηξη από μια "δεύτερη συσκευή." Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές απόσπασης της προσοχής, όπως οι μικρές εκρήξεις για να προσελκύσουν την προσοχή και τα πλήθη. Μόλις συγκεντρωθεί ένα πλήθος παριστάμενων και αποκριτών έκτακτης ανάγκης, μια μεγαλύτερη, ισχυρότερη έκρηξη μπορεί να πυροδοτηθεί. Χρειάζεται σαφώς η παραμονή μας στον χώρο όπου η εκπυρσοκρότηση εμφανίστηκε.
Οι βόμβες ή τα εκρηκτικά υλικά που δεν έχουν πυροδοτηθεί εντελώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Τεμαχισμένα κομμάτια του ευαίσθητου υλικού μπορούν να διασκορπιστούν σε όλη την γύρω περιοχή μετά από μια μη ολοκληρωμένη έκρηξη. Οποιαδήποτε κίνηση, χτύπημα ή θέρμανση των υλικών μπορούν να αναγκάσουν το υλικό να εκραγεί. Μην αγγίξτε τίποτα.
Εάν άλλοι παράγοντες όπως οι βιολογικοί, ραδιολογικοί ή χημικοί ήταν μέρος της βόμβας ο χώρος μπορεί να έχει μολυνθεί. Κανείς δεν πρέπει να μπει μέχρι να γίνει ο κατάλληλος έλεγχος.
Θα υπάρξει σύντομα πολυάριθμο προσωπικό επιτόπου και η περιοχή θα αντιμετωπιστεί ως χώρος εγκλήματος. Ένας τόπος εγκλήματος που είναι πλήρης στοιχείων, μερικά όμως από τα οποία είναι πολύ μικρά. Επιπρόσθετη προσοχή πρέπει να ληφθεί για να εξασφαλιστεί ότι τα στοιχεία αυτά δεν θα μετακινηθούν ή καταστραφούν.

Labels:

Τι θα συμβεί σε εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας εάν οι τρομοκράτες οδηγήσουν ένα αεροπλάνο πάνω σε αυτές (πχ Κοζλοντούι-Βουλγαρία );

Μια τρομοκρατική επίθεση σε εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας θα προκαλέσει εθνική απάντηση έκτακτης ανάγκης. Τα προστατευτικά μέτρα είναι σε θέση να αποτρέψουν την απελευθέρωση του ραδιενεργού υλικού. Περιοχές σε μεγάλη απόσταση μπορεί να επηρεαστούν, όπως παρατηρήθηκε στο ατύχημα του Τσερνομπίλι.
Οι εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας τοποθετούν τρία εμπόδια μεταξύ των ραδιενεργών υλικών και του περιβάλλοντος- υψηλής πυκνότητας,με ενισχυμένο σκυρόδεμα εγκαταστάσεις (θόλος), κατασκευές από χάλυβα των αντιδραστήρων και των κελιών υποδοχέων καυσίμων. Η πιθανότητα ενός οποιουδήποτε εμποδίου να αποτύχει είναι απίθανη και η πιθανότητα και των τριών εμποδίων να αποτύχουν ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά μικρή ακόμη και μετά από ένα άμεσο χτύπημα, από ένα αεροπλάνο ή ένα βλήμα. Ένας αντιδραστήρας δεν μπορεί να εκραγεί όπως μια πυρηνική βόμβα. Τα πυρηνικά όπλα και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες σχεδιάζονται διαφορετικά και περιέχουν διαφορετικούς τύπους ραδιενεργών υλικών.
Απαιτείται να ευρίσκονται σε ετοιμότητα σχέδια έκτακτης ανάγκης, που θα εξετάζουν τους ραδιολογικούς κινδύνους. Το πρόβλημα κυρίως αντιμετωπίζει η Βόρειος Ελλάδα. Αυτό από την λειτουργία, προβληματική όπως καταγγέλλεται, του Πυρηνικού Εργοστασίου στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας. Οι τοπικές οργανώσεις απάντησης, οι οργανισμοί, η αστυνομία, και οι εγκαταστάσεις δημόσιας υγείας που εμπλέκονται ενεργά σε αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης είναι σε θέση να σας εφοδιάσουν με πρόσθετες πληροφορίες.

Labels:

Τι συμβαίνει όταν μια πυρηνική βόμβα εκρήγνηται;

Η εκπυρσοκρότηση μιας πυρηνικής βόμβας πάνω από έναν στόχο όπως μια κατοικημένη πόλη προκαλεί τεράστιες ζημιές. Όταν μια πυρηνική βόμβα πυροδοτείται, υπάρχει αρχικά ένα μεγάλο κύμα ακτινοβολίας και θερμότητας (θερμικής ακτινοβολίας), που ακολουθείται σε δευτερόλεπτα από ένα κρουστικό κύμα και από έκλυση ραδιενεργού τέφρας.Ο βαθμός της ζημίας εξαρτάται από την απόσταση από το κέντρο της έκρηξης της βόμβας, το οποίο καλείται το hypocenter ή ground zero. Όσο πιο κοντά είναι στο hypocenter, τόσο μεγαλύτερη ειναι η ζημία. Η ζημία προκαλείται από διάφορα πράγματα:
Το κύμα έντονης θερμότητας από την έκρηξη.
Την πίεση από του κρουστικού κύματος που δημιουργείται από τη έκρηξη.
Την ακτινοβολία
Τη ραδιενεργό τέφρα (σύννεφα λεπτά ραδιενεργά σωματίδια από τη σκόνη και η βόμβα πέφτουν πίσω στο έδαφος)
Πιο αναλυτικά
Η θερμική ακτινοβολία είναι ενέργεια που απελευθερώνεται από την έκρηξη και περιλαμβάνει ιοντίζουσα ακτινοβολία και τεράστια ποσά φωτός και θερμότητας (θερμική ακτινοβολία), τα οποία ταξιδεύουν μπροστά από το κρουστικό κύμα. Αυτή η φωτεινή λάμψη είναι τόσο έντονη, που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση και να κάψει το δέρμα.
Το κρουστικό εκρηκτικό κύμα είναι γρήγορη απελευθέρωση ενέργειας σε μικρό χώρο, που προκαλεί τεράστια αύξηση της θερμοκρασίας και της πίεσης. Τα υλικά μέσα σε αυτό το χώρο μετατρέπονται σε καυτά, συμπιεσμένα αέρια, τα οποία διασπείρονται γρήγορα, προκαλώντας ένα ωστικό κύμα. Το ωστικό κύμα οδηγεί τον αέρα μακριά από το κέντρο της έκρηξης, παράγοντας ξαφνικές αλλαγές στην πίεση αέρα που μπορεί να συντρίψει αντικείμενα και να καταστρέψει κτίρια και εγκαταστάσεις σε απόσταση χιλιομέτρων γύρω της. Συνοδεύεται από υψηλής ταχύτητας ανέμους. Οι πυρηνικές εκρήξεις εχουν ομοια με τις συμβατικές εκρήξεις καταστρεπτική δράση.
Η απομένουσα πυρηνική ακτινοβολία (ραδιενεργός τέφρα) είναι ραδιενεργό υλικό που παράγεται κατά τη διάρκεια της εκρήξεως. Ραδιενεργά συντρίμμια θα υπάρχουν για κάποιο χρόνο μετά την έκρηξη.
Στο hypocenter, όλα ατμοποιούνται αμέσως λόγω της υψηλής θερμοκρασίας (μέχρι 300 εκατομμύριο βαθμοί Κελσίου). Εξωτερικά του hypocenter τα περισσότερα θύματα προκαλούνται από θερμικά εγκαύματα, τραυματισμούς από τα πεταγόμενα συντρίμμια κτιρίων που καταρρέουν λόγω του κρουστικού κύματος και από οξεία έκθεση στην υψηλή ακτινοβολία. Μακρύτερα από την άμεση περιοχή της έκρηξης θύματα προκαλούνται από τη θερμότητα, την ακτινοβολία και τις πυρκαγιές που προκαλούνται από το κύμα θερμότητας. Μακροπρόθεσμα η ραδιενεργός τέφρα εμφανίζεται σε μια ευρύτερη περιοχή λόγω των ανέμων που επικρατούν. Ραδιενεργά σωματίδια της τέφρας εισάγονται στο δίκτυο παροχής νερού και εισπνέονται και λαμβάνονται από τους ανθρώπους σε κάποια απόσταση από τη έκρηξη.

Labels:

Έχω ακούσει ανθρώπους να συζητάνε για ακτίνες γάμμα. Είναι οι ακτίνες γάμμα το ίδιο πράγμα όπως η πυρηνική ακτινοβολία;

Οι ακτίνες γάμμα είναι ένας τύπος ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Είναι ένας από τους τρεις συνηθισμένους τύπους ιοντίζουσας ακτινοβολίας που εκπέμπονται από ραδιενεργά άτομα. Οι άλλοι δυο είναι τα σωματίδια άλφα και βήτα.
Οι ακτίνες γάμμα ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις - μέχρι ένα χιλιόμετρο. Διαπερνούν εύκολα τα περισσότερα υλικά και ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός. Η προστασία από τις ακτίνες γάμμα απαιτεί πυκνό υλικό. Ο μόλυβδος είναι η καλύτερη ασπίδα. Το σκυρόδεμα και άλλα μέταλλα μπορούν να ενεργήσουν σαν ασπίδες, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά.
Τα σωματίδια άλφα, σαν μόρια είναι ο μεγαλύτερος, βαρύτερος και πιο ενεργητικός τύπος ακτινοβολίας. Ταξιδεύουν την πιο μικρή απόσταση - λιγότερο από 15 εκατοστά - και χάνουν την ενέργειά τους πολύ γρήγορα. Το δέρμα είναι μια αποτελεσματική ασπίδα απέναντι στα σωματίδια άλφα. Εντούτοις, εάν εισπνεύσετε ή προσλάβετε ραδιενεργό υλικό που τα περιέχει, τα σωματίδια άλφα μπορούν να είναι τα καταστροφικότερα όλων των τύπων πυρηνικής ακτινοβολίας.
Τα σωματίδια βήτα είναι μικρότερα και γρηγορότερα από τα σωματίδια άλφα. Μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα μας, αλλά σπάνια φθάνουν στους μύες και στα ζωτικής σημασίας όργανα. Μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα και βλάβες στα μάτια μας (όπως πχ καταρράκτη).

Labels:

Σε τι διαφέρουν οι πυρηνικές εκρήξεις από τις συμβατικές

Μια έκρηξη είναι μια γρήγορη απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας ενέργειας σε ένα περιορισμένο χώρο. Υπάρχουν πέντε βασικές διαφορές μεταξύ της πυρηνικής και συμβατικής έκρηξης. Οι πυρηνικές εκρήξεις έχουν σαν αποτέλεσμα την διάσπαση των ατόμων. Οι συμβατικές εκρήξεις προκαλούνται από χημικές αντιδράσεις.
Οι πυρηνικές εκρήξεις μπορεί να είναι εκατομμύρια φορές πιο ισχυρές από τις συμβατικές. Το επακόλουθο κρουστικό κύμα, από μια πυρηνική έκρηξη, μπορεί να καταστρέψει κτίρια και εγκαταστάσεις χιλιομετρα μακριά. Αυτό το κύμα συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους.
Οι πυρηνικές εκρήξεις δημιουργούν πολύ μεγαλύτερες θερμοκρασίες και εκτυφλωτικές ριπές φωτός, σε τέτοια έκταση που το δέρμα καίγεται και που φωτιές μπορούν να εμφανισθούν σε κάποιες αποστάσεις. Οι θερμοκρασίες στο κέντρο μιας πυρηνικής έκρηξης μπορούν να φτάσουν τους δέκα εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.
Οι Πυρηνικές εκρήξεις συνοδεύονται από ισχυρή διεισδυτική ακτινοβολία και προκαλούν τη διασπορά ραδιενεργούς σκόνης σε μεγάλης έκτασης περιοχές. Μικρά σωματίδια μπορούν να ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα στην ατμόσφαιρα, προτού πέσουν στο έδαφος. Έκθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε επικίνδυνη ακτινοβο

Labels:

Σε τι διαφέρει ένα ραδιολογικό από ένα πυρηνικό όπλο;

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ αυτών των όπλων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τους τρομοκράτες. Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ πυρηνικών όπλων (Βόμβες) και Ραδιολογικων (Συσκευές Ραδιολογικής Διασποράς και σκόπιμες ενέργειες απελευθέρωσης ραδιενεργών υλικών).
Οι Πυρηνικές βόμβες χρησιμοποιούν την διάσπαση των ατόμων για να δημιουργήσουν έκρηξη, οι δε συσκευές ραδιολογικής διασποράς χρησιμοποιούν αφενός μεν συμβατικά εκρηκτικά για να διασκορπίσουν τα ραδιενεργά υλικά. αφετέρου το σαμποτάζ για να προκαλέσουν απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού

Labels:

Τι πρέπει να κάνουμε εάν βρεθούμε στη περιοχή έκρηξης μιας βρόμικης βόμβας
Δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ξεχωρίσει το κοινό την έκρηξη μια βρόμικης βόμβας από μια συμβατική. Συμβουλεύουμε να παραμείνουν οι άνθρωποι εντός των κτιρίων ή να εισέλθουν σε αυτά και να ακούν από το ραδιόφωνο τις οδηγίες και τις εξελίξεις. Οι παρακάτω ενέργειες θα βοηθήσουν.
Απομακρυνθείτε από την άμεση περιοχή – τουλάχιστον μερικά τετράγωνα από την έκρηξη -- και πηγαίνετε σε εσωτερικό χώρο. Αυτό θα μειώσει την έκθεση σε οποιαδήποτε ραδιενεργό αερομεταφερόμενη σκόνη.
Ανοίξτε τοα τοπικό ράδιο ή τηλεοπτικά κανάλια για οδηγίες από τι σύστημα απάντηση έκτακτης ανάγκης και τις αρμόδιες για την υγειονομικές αρχές.
Εάν εγκαταστάσεις είναι διαθέσιμες, αφαιρέστε το ρουχισμό σας και τοποθετήστε τον σε μια σφραγισμένη πλαστική τσάντα. Το φύλαγμα του μολυσμένου ιματισμού θα επιτρέψει για τον έλεγχο της έκθεση στην ακτινοβολία.
Κάντε ένα ντους για να απομακρύνετε τη σκόνη και το ρύπο. Αυτό θα μειώσει τη συνολική έκθεση ακτινοβολίας, εάν η εκρηκτική συσκευή περιείχε ραδιενεργό υλικό.
Εάν το ραδιενεργό υλικό απελευθερώθηκε, οι τοπικές ραδιοφωνικές μεταδόσεις ειδήσεων θα συμβουλέψουν τους ανθρώπους πού να αναφερθούν για έλεγχο της ακτινοβολίας και του αίματος για να προσδιοριστεί εάν εκτέθηκαν πράγματι και ποια μέτρα θα πρέπει να πάρουν για να προστατεύσουν την υγεία τους.

Labels:

Θα είναι η περιοχή που δέχθηκε την επίθεση ποτέ ξανά χρησιμοποιήσιμη;

Πιθανόν. Μια σχετικά απλοϊκή συσκευή που θα τοποθετηθεί σε ένα μεγάλο κτίριο απαιτεί τουλάχιστον μερικούς μήνες εντατικού καθαρίσματος με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ. Αλλά οι φόβοι του κοινού θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο υπάρχουν ραδιενεργές εστίες. Θα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ακριβώς πού και πότε θα επιστρέψουν τα επίπεδα ραδιενέργειας σε ασφαλή όρια.
Αφ' ετέρου, λόγω των δημόσιων φόβων της ακτινοβολίας, μια τέτοια επίθεση θα έχει σοβαρές αποδιοργανωτικές συνέπειες -- αναγκάζοντας σε μαζικές εκκενώσεις της περιοχής, προκαλώντας οικονομικό χάος, περιβαλλοντική ζημία, καταστροφή ιδιοκτησιών όπως και σημαντικές δαπάνες καθαρισμού. Το 1987, παραδείγματος χάριν, έμποροι απορριμμάτων στη Goiânia, Βραζιλία, σκόρπισαν ακούσια κομμάτια ενός πολύ ισχυρού ραδιενεργού υλικού. Για τον καθαρισμό της περιοχής απαιτήθηκαν τεράστιες περιβαλλοντολογικές ενέργειες. Εντούτοις, μια σκόπιμη ραδιολογική απελευθέρωση που συνδέεται με τρομοκρατική επίθεση θα είχε αναμφισβήτητα μια ψυχολογική επίδραση δυσανάλογα μεγαλύτερη από την πραγματική φυσική απειλή.

Labels:

Τι έκταση θα είχε η καταστροφή από μια βρόμικη βόμβα;

Εξαρτάται από τον τύπο και το ποσό του ραδιενεργού και εκρηκτικού υλικού στην βόμβα, όπως επίσης και από άλλους παράγοντες όπως ο άνεμος, το μέγεθος των κτιρίων στην υπό επίθεση περιοχή και από την βαλλιστική της έκρηξης. Σε ένα ιδιαίτερο σενάριο στο οποίο η έκρηξη ενός φορτηγού περιλαμβάνει βόμβα 100 κιλών, φτιαγμένη από πεταμένο πυρηνικό καύσιμο, η πραγματική άμεση απειλή στην υγεία του πληθυσμού θα περιορίζεται σε μια ακτίνα μερικών τετραγώνων και σε μια περιοχή που καλύπτει το αερομεταφερόμενο ραδιενεργό υλικό. Τα πρότυπα ακτινοβόλας βασίζονται σε ένα γραμμικό μοντέλο. Σε αυτά τα πρότυπα απαιτείται σοβαρή εκκένωση του πληθυσμού και μεγάλες δαπάνες καθαρισμού αποτέλεσμα της βρόμικης βόμβας. Σύμφωνα με όλα τα σενάρια δεν παρουσιάζεται για κοινό σοβαρός κίνδυνος για τη υγεία του.
Είναι δυνατό να κατασκευάσεις μια βρόμικη βόμβα που θα προκαλέσει πραγματικές καταστροφές και θα έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία του κοινού. Όμως μια μικρότερη μικρότερη βόμβα, πιο εύκολο να κατασκευαστεί, αποτελεί τον πιο πιθανό κίνδυνο.

Labels:

Τι είδους ραδιενεργά υλικά θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια βρόμικη βόμβα;

Υπάρχουν αρκετά ραδιενεργά υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία μιας βρόμικης βόμβας. Αυτά μπορούν να προέλθουν από στρατιωτικές, βιομηχανικές ή ιατρικές εγκαταστάσεις και εφαρμογές οι οποίες θα μπορούσαν να προμηθεύσουν την πρώτη ύλη για την κατασκευή μιας βρόμικης βόμβας. τα περισσότερο θανατηφόρα θα ήσαν τα όπλα πλουτωνίου ή ουρανίου, όπως τα ραδιενεργά κατάλοιπα ενός πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καλό θα είναι να θυμόμαστε ότι ο στόχος από την έκρηξη δεν είναι η δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού θανάτων αλλά η πρόκληση πανικού. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ιατρικά χρησιμοποιούμενες πηγές όπως Κοβάλτιο-60 ή Καίσιο-137, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην ακτινοθεραπεία. Απαιτείται μια μικρή ποσότητα από ραδιενεργό υλικό, όσο ένα φλυτζάνι καφέ, αλλά σε τέτοια ποσότητα είναι απίθανο να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε μια εκτεταμένη περιοχή.

Labels:

Έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί βρόμικη βόμβα;

Δεν έχει αναφερθεί γεγονός με βρόμικη βόμβα παρά μόνο απειλές για χρησιμοποίηση της όπως στη Μόσχα το 1995. Τον Μάιο του 2002 το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός υπόπτου, υποψίες συνεργασίας με την Al-Qaida ο οποίος συνέλεγε πληροφορίες για να επιτεθεί σε Αμερικανικό έδαφος με την πυροδότηση " εκρηκτικών με ουράνιο" προκειμένου να διασπείρει ραδιενέργεια. Επίσης σύμφωνα με μια αναφορά των Ηνωμένων Εθνών, το Ιράκ έχει προχβρησει σε δοκιμή μιας ενός τόνου ραδιολογικης στα 1987, αλλά εγκατέλειψε την ιδέα επειδή τα επίπεδα ακτινοβολίας δεν ήταν αρκετά θανατηφόρα.

Labels:

Είναι μια βρόμικη βόμβα ένα πυρηνικό όπλο;

Όχι δεν είναι. Τα πυρηνικά όπλα περιλαμβάνουν μια πολύπλοκη αντίδραση πυρηνικής σχάσης και είναι χιλιάδες φορές πιο καταστροφικά.
Οι βρόμικες βόμβες και τα πυρηνικά όπλα εκρήγνηνται με τους συνολικά διαφορετικούς τρόπους. Μια βρόμικη βόμβα είναι μια πρωτόγονη συσκευή που αποτελείται από τις υψηλές εκρηκτικές ύλες (όπως ο δυναμίτης) και ραδιενεργά υλικά. Η έκρηξη της βόμβας διασκορπίζει γρήγορα τα ραδιενεργά σωματίδια, προκαλώντας κίνδυνο από ραδιενεργό ρύπανση.
Μια πυρηνική βόμβα είναι αρκετά πιο πολύπλοκη και στηρίζεται στην δημιουργία μιας αντίδρασης πυρηνικής σχάσης. Ιδιαίτερα επεξεργασμένο "σχάσιμο" υλικό απαιτείται (Ουράνιο-235 η Πλουτώνιο-239). Όταν πυροδοτηθεί η βόμβα, οι εκρηκτικές ύλες αρχίζουν μια πυρηνική αντίδραση που αποδεσμεύει τα τεράστια ποσά ενέργειας. Μια πυρηνική βόμβα θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη.

Labels:

Πόση γνώση χρειάζεται για να κατασκευαστεί μια βόμβα;

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να κατασκευαστεί μια βρόμικη βόμβα και σίγουρα όχι περισσότερε από ό,τι χρειάζεται για να φτιάξει κανείς μια συμβατική βόμβα. Δεν χρειάζεται ειδική τεχνική συναρμολόγησης, το δε συνηθισμένο εκρηκτικό που χρησιμοποιείται απλώς θα διασκορπίσει το ραδιενεργό υλικό που θα είναι πακεταρισμένο στην βόμβα. Το δύσκολο μέρος είναι η απόκτηση του ραδιενεργού υλικού και όχι η δημιουργία ή η κατασκευή της βόμβας. Αμερικάνικη εφημερίδα ανάφερε ότι είναι πεποίθηση του επιτελείου του αμερικανού προέδρου ότι το τρομοκρατικό δίκτυο του Osama bin Laden της al-Qaeda, πιθανόν να έχει ήδη κλέψει ραδιενεργό υλικό όπως Στρόντιο-90 και Καίσιο-137, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή της βρόμικης βόμβας.
Στις αρχές του 2003 Βρετανοί επίσημοι απεκάλυψαν ότι διάφορα έγγραφα ανακαλύφτηκαν, σε Αφγανική πόλη κάτι που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η al-Qaeda είχε επιτυχώς κατασκευάσει μια μικρή βρόμικη βόμβα.
Πράγματι η σχετική ευκολία με την οποία κατασκευάζονται τέτοια όπλα τα καθιστά μια ιδιαίτερα τρομακτική και ανησυχητική απειλή. Αν και δεν είναι όλες οι βόμβες εξίσου επικίνδυνες, είναι σε θέση να προκαλέσουν ενός βαθμού καταστροφή σε μεγάλη σχετικά περιοχή. Όσο απλούστερο είναι το όπλο τόσο μικρότερη είναι η προκαλούμενη καταστροφή. Είναι πολύ πιθανό οι τρομοκράτες κρατώντας την βόμβα πάνω τους να ανατιναχθούν με ένα μεγάλης ισχύος ραδιενεργό υλικό.

Labels:

Πόσο εύκολο είναι για τους τρομοκράτες να αποκτήσουν ραδιενεργά υλικά ή όπλα;

Είναι δυνατόν μια τρομοκρατική ομάδα, με τα κατάλληλα πιστοποιητικά, να αποκτήσει μικρή ποσότητα ραδιενεργών υλικών, δεδομένου ότι ραδιενεργά υλικά χρησιμοποιούνται συχνά στην Βιομηχανία και στην Υγεία. Μόλις οι τρομοκράτες αποκτήσουν τα υλικά αυτά, τότε είναι αρκετά εύκολο για αυτούς να κατασκευάσουν μια ραδιενεργό συσκευή διασποράς (RDD) ή βρόμικη βόμβα.
Οι τρομοκρατικές ομάδες μπορούν να αποκτήσουν τα συναρμολογημένα πυρηνικά όπλα μέσα από παράνομη πώληση ή μέσω κλοπής. Εντούτοις, υπεύθυνοι θεωρούν απίθανο μια τρομοκρατική οργάνωση να μπορέσει να πυροδοτήσει τέτοια όπλα, επειδή όλα τα δυτικά και πρώην σοβιετικά πυρηνικά όπλα προστατεύονται αρκετά καλά για να αποτραπεί αναρμόδια ή τυχαία χρήση τους.
Είναι όμως δυνατό μια τρομοκρατική ομάδα να κατασκευάσει ένα δικής της σχεδίασης πυρηνικό όπλο. με υλικά που αποκτώνται στη μαύρη αγορά, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις σημαντικού παράγοντα τη Αλ- Καίντα.

Labels:

Πώς μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι συναισθηματικά να αντιμετωπίσουμε ένα τρομοκρατικό γεγονός;

Τίποτα στη ζωή δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για τη φρίκη μιας πράξης τρομοκρατίας που σας καταληστεύει την αίσθησης ασφάλειας και σε μερικές περιπτώσεις αγαπημένους σας. Κανένας δεν εύχεται ποτέ ένα τέτοιο πράγμα να συμβεί, επειδή το βίαιο έγκλημα είναι ένα ανώμαλο γεγονός. Η τρομοκρατία είναι ακόμα σπανιότερη. Κανείς δεν μπορεί συναισθηματικά να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο γεγονός

Labels:

Επηρεάζεται κανεις συναισθηματικά από τρομοκρατικά γεγονότα;

Μια τραυματική εμπειρία δημιουργεί συναισθηματικό σοκ και μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικά προβλήματα. Οι συναισθηματικές επιπτώσεις γίνονται εντονότερες σε εκείνα τα θύματα που ευρίσκονται πιο κοντά στα τραγικά γεγονότα όπως, μέλη οικογένειας, φίλοι, εργαζόμενοι διάσωσης, ιατρικό προσωπικό και αυτόπτες μάρτυρες. Εντούτοις, οι ξαφνικές, απρόσμενες τραγωδίες μπορεί συναισθηματικά να έχουν επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα των ανθρώπων. Μετά από ένα τρομοκρατικό γεγονός μεγάλου μεγέθους, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τα συναισθήματα που βιώνουν οι οικογένειες των θυμάτων. Φόβος και θυμός μπορούν να μεγαλώσουν μετά από ένα τρομοκρατικό γεγονός επειδή εμείς συχνά δεν ξέρουμε ποιος επιτίθεται, γιατί επιτέθηκε και γιατί δε ξέρουμε πώς να ανταποκριθούμε ή να αντιδράσουμε.

Labels:

Είναι οι αντιδράσεις μας στο τρομοκρατικό γεγονός κανονικές;

Είναι δύσκολο να καθοριστούν οι κανονικές ή ανώμαλες αντιδράσεις στα τρομοκρατικά γεγονότα. Κάθε ένας από μας αντιμετωπίζει ένα καταστροφικό γεγονός με μοναδικό τρόπο. Οι κανονικές αντιδράσεις μπορούν να περιλάβουν ένα ευρύ φάσμα ισχυρών συναισθημάτων που μπορεί να φανούν ανώμαλα σε κάποιο πρόσωπο ή να φανούν παράξενα σε εκείνα, που δεν έχουν περάσει από μια τέτοια καταστροφή.
Μερικές από τις αντιδράσεις σας θα μπορούσαν να περιλάβουν
Σοκ, μούδιασμα και σύγχυση. Μπορείτε επίσης να αισθανθείτε την αποσύνδεση, σαν να παρατηρείτε ένα κινηματογραφικό έργο ή ένα κακό όνειρο που δεν έχει τέλος.
Έντονη συγκίνηση - μπορεί να αισθάνεστε εξουδετερωμένοι από τη θλίψη και τη λύπη.
Φόβος - μπορεί να αισθάνεστε έντονο φόβο και να τρομάζετε εύκολα ή να γίνετε ανήσυχοι.
Ενοχή- μερικοί άνθρωποι το βρίσκουν ευκολότερο να αποδεχτούν τι συνέβη στους αγαπημένους τους, εάν κατηγορήσουν τους εαυτούς τους, με κάποιο τρόπο.
Θυμός και δυσαρέσκεια - θα έχετε φυσικά θυμό για τους δράστες, αλλά μπορεί επίσης να δώσετε λανθασμένη κατεύθυνση το θυμό.
Κατάθλιψη και μοναξιά ή συναισθήματα απομόνωσης ή εγκατάλειψης.
Φυσικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι,κούραση, ναυτία, αϋπνία, απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας και διαταραχές βάρους.
Πανικός.
Ανικανότητα επανάληψης των κανονικών καθημερινών δραστηριοτήτων.

Labels:

Εάν μια τρομοκρατική επίθεση εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα παιδιά είναι στο σχολείο, πώς θα τα φροντίσουμε;

Σε μια έκτακτη κατάσταση τα παιδιά μπορεί να υποχρεωθούν σε προφύλαξη ή σε εκκένωση του σχολείου τους. Γι αυτό δεν είναι ανάγκη να πάτε αμέσως στο σχολείο τους. Το σχολικό προσωπικό είναι εκπαιδευμένο στο χειρισμό έκτακτων καταστάσεων. Μην καλείτε το σχολείο του παιδιού σας. Θα μπορούσατε να μπλοκάρετε μια τηλεφωνική γραμμή που απαιτείται για τις επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης. Για να πάρετε επιπλέον πληροφορίες, ακούστε τις τοπικές αρχές έκτακτης ανάγκης από την τηλεόραση ή τους τοπικούς ραδιοσταθμούς, για να μάθετε πότε και από πού μπορείτε να πάρετε τα παιδιά σας. Συνεννοηθείτε με τις εκπαιδευτικές αρχές στα σχολεία των παιδιών σας πριν από μια έκτακτη ανάγκη για να δείτε ποια προστατευτικά σχέδια έχουν τεθεί σε ισχύ.

Labels:

Ποιός πρέπει να έχει την αρχική ευθύνη στην απάντηση μιας επίθεσης με όπλα ακτινοβολίας;

Τόσο η Πολιτεία όσο και οι τοπικές Αρχές. Πρέπει να υπάρχουν σχέδια απόκρισης σε επίπεδο νομού και να έχουν δημιουργηθεί σχέδια υπεράσπισης των μεγαλύτερων και πολυσύχναστων Οργανισμών της χώρας, όπως πχ το Κεντρικό Μέγαρο Δήμου Αθηναίων (πλατεία Κοτζιά), το Πρωτοδικείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων), το Κτίριο της Νομαρχίας, ο Αερολιμένας Αθηνών (Περιοχή Σπάτων), το Αρσάκειο-Τοσιτσειο, το Ελληνικό κοινοβούλιο κλπ. Η πρωτοπορία στην αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών είναι δεδομένη,αλλά η συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων και τα υπάρχοντα Τμήματα Ιατρικής Φυσικής πρέπει να είναι σε υψηλό επίπεδο. Τα σχέδια πρέπει μεταξύ των άλλων να περιλαμβάνουν τους μηχανισμούς διαφυγής των εκάστοτε προέδρων των Οργανισμών όπως και ασκήσεις επί χάρτου, οι οποίες κατά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να διεξάγονται. Στα σχέδια πρέπει να υπάρχουν οι ενέργειες απόκρισης και διαχείρισης των Οργανισμών και των ανθρώπων θυμάτων των επιθέσεων με όπλα μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανόμενων των βρόμικων βομβών. Το ζητούμενο εδώ είναι σε ποιο βαθμό επαρκεί το αρκετά καλό σύστημα απάντησης σε ένα τέτοιο γεγονός, όχι γιατί δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι αλλά γιατί δεν γνωρίζουμε ποσό αποφασισμένοι είναι οι τρομοκράτες για μια τέτοια ενέργεια.

Labels:

Όσο αφορά την χώρα μας έχει η Ελληνική κυβέρνηση δημιουργήσει σχέδιο απόκρισης σε επίθεση με ραδιολογικά όπλα;

Με την ευκαιρία της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 αναπτύχθηκανί σχέδια αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων του συστήματος, στα οποία κύριο ρόλο παίζει ο Δημόκριτος. Το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών "Ο Δημόκριτος" με το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό έχει δεσπόζουσα θέση σε αυτή την προσπάθεια. Θέματα όπως η ακτινοπροστασία, η απορρύπανση και η ασφάλεια βρίσκουν τη σωστή απάντηση. Πανεπιστημιακές μονάδες επίσης παρέχουν υψηλότατου επιπέδου αναλύσεις των θεμάτων που παρουσιάζονται. Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας είναι στο επίκεντρο των διαδικασιων αυτων.

Labels:

Τι μέτρα ασφαλείας και τι τεχνικές χρησιμοποιούνται για να προλάβουμε μια τέτοια τρομοκρατική επίθεση και πως θα πρέπει να είμαστε οργανωμένοι;

Τα μέτρα ασφάλειας σε όλους τους χώρους έχουν αρχίσει να αναβαθμίζονται. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εκτός της συγκέντρωσης πληροφοριών πάνω σε πιθανές επιθέσεις με ραδιολογικά όπλα, αρκετές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν ένα δίκτυο ανιχνευτών ακτινοβολίας σε κρίσιμα σημεία των χωρών τους όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σύνορα, σιδηροδρόμους και αυτοκινητόδρομους. Αυτοί οι ανιχνευτές μπορούν να εντοπίσουν βρόμικες βόμβες και έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν θωρακισμένο πυρηνικό υλικό. Καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθούν και να κατασκευαστούν περισσότερο αποτελεσματικοί και ευαίσθητοι ανιχνευτές ακτινοβολίας.
Για καλύτερη συνεργασία των ενεργειών μας θα πρέπει να:
αναπτύξουμε εθνικά πρότυπα επείγουσας απάντησης.
δημιουργήσουμε μια εθνική δομή πάνω στην οποία να λειτουργήσει το σύστημα απάντησης.
χρησιμοποιήσουμε Κοινοτικούς πόρους και διαδικασίες συνεργασίας.
να δημιουργήσουμε μια κεντρική υπηρεσία ιατρικής απάντησης σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
να δημιουργήσουμε την κατάρτιση Φυσικής Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών "Ο Δημόκριτος"
ενισχύσουμε την ιατρική ειδίκευση σε επείγουσα ιατρική απάντηση.
ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών "Ο Δημόκριτος".
Να εφαρμόσουμε τεχνικές προσομοίωσης στην δημιουργία σεναρίων
να ενισχύσουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και ενδιαφερόμενες οργανώσεις.

Labels:

Πολλοί αναρωτιούνται εάν υπάρχει τρόπος να προλάβουμε μια ραδιολογική επίθεση;

Ο ευκολότερος και ασφαλέστερος τρόπος για να εμποδίσουμε μια επίθεση με ραδιενεργά υλικά είναι να κρατήσουμε σε πρώτη φάση τα υλικά αυτά μακριά από τους τρομοκράτες, μέσα από την απλή και ασφαλή τοποθέτηση και φύλαξη τους. Ο έλεγχος των χώρων που παράγουν ραδιενεργά υλικά από την μια πλευρά και ο έλεγχος της ασφαλής λειτουργίας των μονάδων διαχείρισης ραδιενεργών υλικών όπως νοσοκομειακά εργαστήρια είναι κρισιμότατος στις προσπάθειες αντιμετώπισης αυτής της μορφής τρομοκρατίας.
Δεδομένων των πολύπλοκων και σοβαρών απαιτήσεων μιας ραδιολογικής επίθεσης, η βασική απαίτηση ενός εθνικού συστήματος ελέγχου και πρόληψης είναι η υιοθέτηση ενός κεντρικού ελέγχου πρόληψης. Οι κεντρικά ελεγχόμενες λειτουργίες αυξάνουν την αποτελεσματικότητα απάντησης στο πρόβλημα με τη σύνδεση δραστηριοτήτων και εμπειρογνωμόνων σε εθνικό και σε Κοινοτικό επίπεδο. Ένα τέτοιο σύστημα θα είχε εξαιρετικές ικανότητες λόγω των ικανοτήτων και ειδικών γνώσεων που θα υπάρχουν. Οι κεντρικές υπηρεσίες θα μπορούν να αναλύουν καταστάσεις και να προτείνουν δράσεις δρώντας προληπτικά και εκτιμώντας κάθε φορά το πρόβλημα δημιουργίας που δημιουργείται η πρόκειται να δημιουργηθεί.
Η συνεχής ενημέρωση των πολιτών πάνω στους τρόπους εκδήλωσης μια τέτοιας επίθεσης είναι θέμα ανάγκης. Τονίζεται με έμφαση ότι η καλύτερη προφύλαξη αυτή την στιγμή είναι η εμπόδιση της διάδοσης των πυρηνικών υλικών και η ανάπτυξη ασφαλών και ελεγχόμενων μεθόδων επεξεργασίας τους. Έρευνα πάνω στους τρόπους εμφάνισης τρομοκρατικών ενεργειών σε δημόσιους χώρους όπως Νοσοκομεία και η δυνατότητα πρόληψης τους είναι αποφασιστικής σημασίας

Labels:

Ποια θα πρέπει να είναι η πρώτη αντίδραση μας σε μια τέτοια επίθεση και πως θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τις επιπτώσεις από την ακτινοβολία;

Η πρώτη αντίδραση μας θα πρέπει να είναι η ο έλεγχος και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, από τη έκθεση σε ακτινοβολία του πληθυσμού. Για να σταματήσουμε την έκθεση στην ακτινοβολία, τα θύματα θα πρέπει να απομακρυνθούν από το χώρο της επίθεσης και να αρχίσουν οι διαδικασίες απορρύπανσης, απομακρύνοντας τον μολυσμένο με ραδιενέργεια ρουχισμό τους, πλένοντας το δέρμα και κάνοντας έναρξη των διαδικασιών απομάκρυνσης των ραδιενεργών ουσιών, που κάποιος έχει εισπνεύσει ή καταπιεί. Επίσης θα πρέπει να αρχίσουν ενέργειες απομάκρυνσης των ραδιενεργών υλικών, να εμποδιστεί δηλαδή η διάλυση της ραδιενεργού σκόνης για να προστατευθούν έτσι τα τρόφιμα και το νερό. Κατόπιν θα πρέπει να ακούει τις ειδήσεις από τη τηλεόραση και το ράδιο για ποιο συγκριμένες οδηγίες.

Labels:

Τι σημαίνει "επικίνδυνη ακτινοβόληση" και τι συμβαίνει με τα θύματα;

Η σκόνη, η τέφρα και ο κονιορτός που δημιουργούνται από την πυροδότηση μιας βρόμικης βόμβας μπορεί να πέσουν στο δέρμα ενός ατόμου ή αυτό να τα εισπνεύσει, όπως και να τα καταπιεί. Ακόμη χειρότερο είναι η ραδιενεργός σκόνη να απορροφηθεί από τα τραύματα. Τα θύματα μπορεί επίσης να εκτεθούν σε ακτινοβολία από ραδιενεργά υλικά που έχουν διασπαρεί στη κοντινή περιοχή. Τα αποτελέσματα των ακτινοβολιών επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα με διαφορετικούς τρόπους αλλά οι επιπτώσεις μπορεί να φανούν μετά από πολλά χρόνια. Καρκίνος και θάνατος είναι από τις σοβαρές συνέπειες μιας "επικίνδυνης ακτινοβόλησης".
Η "επικίνδυνη ακτινοβόληση" εκφράζεται καλύτερα από το σύνδρομο ακτινοβολιών (ARS), ή ασθένεια ακτινοβολιών, η οποία συνήθως προκαλείται όταν εν άτομο δέχεται μεγάλη δόση ακτινοβολίας στο σώμα του σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα άμεσα συμπτώματα του ARS είναι ναυτία, εμετός και διάρροια. Αργότερα λόγω προβλημάτων του μυελού των οστών αρχίζει απώλεια βάρους και συμπτώματα γρίπης, μόλυνσης και αιμορραγίας. Η επιβίωση εξαρτάται από τη δόση ακτινοβολίας. Για όσους επιβιώσουν πλήρης ανάρρωση διαρκεί από μερικές εβδομάδες μέχρι 2 χρόνια.
Τα θύματα κοντά στην βρόμικη βόμβα μπορεί επίσης να απορροφήσουν ραδιενεργά κατάλοιπα στα σώματα τους. Η ακτινοβολία που απελευθερώνεται από τα ραδιενεργά υλικά μέσα στο σώμα μπορεί να καταστρέψει ιστούς όπως το ήπαρ, το θυρεοειδή, τα νεφρά ή τα οστά και να αυξήσει τις πιθανότητες του ατόμου να προσβληθεί στο μέλλον από καρκίνο.
Τα παιδιά που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία ευρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μεγάλους. Η έκθεση στα αγέννητα μικρά μας ανησυχεί ιδιαίτερα επειδή το ανθρώπινο έμβρυο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην ακτινοβολία

Labels:

Πώς θα μπορούσε να εκδηλωθεί μια ραδιολογική επίθεση; Με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει;

Αυτή είναι δυνατό να εκδηλωθεί κατά δυο τρόπους
Ο πρώτος τρόπος επίθεσης θα μπορούσε να εκδηλωθεί με την διασπορά ραδιενεργού υλικού, μεγάλης πυκνότητας και υψηλής ενεργότητας σε μια πόλη σε κατοικημένο χώρο η μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ένας δεύτερος τρόπος επίθεσης με ραδιολογικά όπλα θα ήταν η διασπορά ραδιενεργών υλικών με την χρησιμοποίηση συσκευής αεροψεκασμού ή με την πυροδότηση μιας βρόμικης βόμβας.
Με οποιοδήποτε τρόπο στόχος τους θα ήταν η έκθεση του πληθυσμού σε επικίνδυνη ακτινοβόληση.

Labels:

Τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια τρομοκρατική επίθεση; Τι αποτελέσματα θα έχει μια τέτοια επίθεση σε μια κοινότητα η περιοχή;

Ανάλογα με την ένταση και τον τύπο της επίθεσης, πολλά πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν σε μια κοινότητά. Θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλά θύματα και να έχουμε σημαντικές ζημιές στα κτίρια και στην υποδομή της περιοχής. Οι μονάδες Υγείας, στις κοινότητες που επλήγησαν ή επηρεάστηκαν, θα έφταναν στα όρια της απόδοσης τους, το δε Σύστημα Υγείας πιθανόν θα κατέρρεε. Η ανάμιξη των Αστυνομικών δυνάμεων τόσο στο τοπικό, όσο και στο κρατικό επίπεδο, λόγω της εγκληματικής φύσης του γεγονότος και των στοιχείων που περιέχονται, είναι πολύ μεγάλη η δε περιοχή μπορεί να χρειαστεί εκκένωση. Οι εργασιακοί χώροι και σχολεία μάλλον θα κλείσουν και μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί στα ταξίδια και στις μετακινήσεις των πολιτών. Ο καθαρισμός της περιοχής μπορεί να πάρει μήνες, ο δε φόβος και ο πανικός του πληθυσμού θα συνεχιζόταν για μια παρατεταμένη περίοδο.

Labels:

Στο περιστατικό της Μόσχας εντοπίσθηκε η πηγή από την οποία αγοράστηκε το ραδιενεργό υλικό;

Το ραδιενεργά υλικά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν αγοράστηκαν αλλά εκλάπησαν. Ένας από τους μεγαλύτερους χώρους απόρριψης ραδιενεργών υλικών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ευρίσκεται στη Τσετσενία. Μέρος του υλικού που ήταν αποθηκευμένο έπεσε στα χέρια "επαναστατών" του Bashayev. Φημολογείται η ύπαρξη εργαστηρίου εξοπλισμένου στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και βρόμικης βόμβας.

Labels:

Έχουν μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί ραδιολογικά όπλα από τρομοκράτες;

Δεν έχει υπάρξει γεγονός στο οποίο βρόμικη βόμβα έχει πυροδοτηθεί και κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ συμβατική εκρηκτική ύλη μαζί με το ραδιενεργό υλικό. Εντούτοις, έχουν καταγραφεί μερικά περιστατικά στα οποία υπάρχει ανάμειξη ραδιενεργών συσκευών τα οποία δίνουν κάποιες πληροφορίες κσι την πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων της έκρηξης μιας βρόμικης βόμβας. Τρομοκρατικές ομάδες εντείνουν τις προσπάθειες να αποκτήσουν ραδιολογικό υλικό, και κάποιες μπορεί να έχουν τις δυνατότητες δημιουργίας μιας βρόμικης βόμβας. Ραδιολογικές συσκευές διασποράς χρησιμοποιήθηκαν ως απειλή στη δεκαετία του '90 από μια Τσετσένικη επαναστατική παραστρατιωτική οργάνωση. Η οργάνωση προειδοποίησε τις Αρχές και η συσκευή βρέθηκε σε πάρκο της Μόσχας πριν την εκπυρσοκρότηση της.

Labels:

Τι είναι και ποιός έχει όπλα μαζικής καταστροφής;

Ένα όπλο μαζικής καταστροφής (WMD) είναι οποιοδήποτε όπλο ή συσκευή που προορίζεται, ή έχει την ικανότητα, να προκαλέσει θανάτους ή σοβαρούς σωματικούς τραυματισμούς σε έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων μέσω της απελευθέρωσης ραδιολογικών ή χημικών ή άλλων ουσιών.
Η εκπυρσοκρότηση ενός πυρηνικού όπλου ανταποκρίνεται σε αυτόν τον ορισμό, όπως επίσης ανταποκρίνεται και η διασπορά ραδιενεργού υλικού, χημικού παράγοντα, ή βιολογικού παράγοντα μέσω της έκρηξης, ψεκασμού, μόλυνσης της παροχής νερού κα.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ υπολογίζει ότι περίπου δύο δωδεκάδες έθνη μπορούν να κατέχουν χημικούς παράγοντες και όπλα. Επιπρόσθετα υπάρχουν έθνη που επιδιώκουν επίσης να αναπτύξουν τέτοια όπλα. Πιστεύεται ότι τουλάχιστον 10 χώρες διεξάγουν έρευνες στη χρησιμοποίηση των βιολογικών παραγόντων σε όπλα.

Labels:

Πόσοι τύποι τρομοκρατίας υπάρχουν;

Η τρομοκρατία διαιρείται σε δύο κύριες κατηγορίες εσωτερική και διεθνή. Ως προς την εσωτερική τρομοκρατία, οι ομάδες αυτές έχουν την έδρα τους και αναπτύσσουν δραστηριότητες εξ ολοκλήρου μέσα σε μια συγκεκριμένη χώρα. Αυτές είναι ομάδες που δεν έχουν ξένη καθοδήγηση ή κυβερνητική υποστήριξη και οι πράξεις των οποίων στοχεύουν στην κυβέρνηση της χώρας ή στους πολίτες της. Ένα γνωστό παράδειγμα μιας εσωτερικής τρομοκρατικής πράξης είναι ο βομβαρδισμός της πόλεως Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Η διεθνής τρομοκρατία έχει την έδρα της στο εξωτερικό και κατευθύνεται ενάντια σε κυβερνήσεις ή χώρες ή τις ομάδες εκτός της χώρας που εδρεύει. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, βομβαρδίστηκε το Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου στην πόλη της Νέας Υόρκης και το Πεντάγωνο στο Arlington. Αυτά είναι παραδείγματα διεθνούς τρομοκρατίας. Ένα άλλο παράδειγμα διεθνούς τρομοκρατίας είναι ο βομβαρδισμός των Αμερικανικών Πρεσβειών στην Κένυα και στην Τανζανία.

Labels:

Πόσοι τύποι τρομοκρατίας υπάρχουν;

Η τρομοκρατία διαιρείται σε δύο κύριες κατηγορίες εσωτερική και διεθνή. Ως προς την εσωτερική τρομοκρατία, οι ομάδες αυτές έχουν την έδρα τους και αναπτύσσουν δραστηριότητες εξ ολοκλήρου μέσα σε μια συγκεκριμένη χώρα. Αυτές είναι ομάδες που δεν έχουν ξένη καθοδήγηση ή κυβερνητική υποστήριξη και οι πράξεις των οποίων στοχεύουν στην κυβέρνηση της χώρας ή στους πολίτες της. Ένα γνωστό παράδειγμα μιας εσωτερικής τρομοκρατικής πράξης είναι ο βομβαρδισμός της πόλεως Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Η διεθνής τρομοκρατία έχει την έδρα της στο εξωτερικό και κατευθύνεται ενάντια σε κυβερνήσεις ή χώρες ή τις ομάδες εκτός της χώρας που εδρεύει. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, βομβαρδίστηκε το Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου στην πόλη της Νέας Υόρκης και το Πεντάγωνο στο Arlington. Αυτά είναι παραδείγματα διεθνούς τρομοκρατίας. Ένα άλλο παράδειγμα διεθνούς τρομοκρατίας είναι ο βομβαρδισμός των Αμερικανικών Πρεσβειών στην Κένυα και στην Τανζανία.

Labels:

Πού οι τρομοκράτες θα χτυπήσουν;

Οι τρομοκράτες ψάχνουν συνήθως για στόχους σε θέσεις που μπορούν εύκολα να αποφύγουν την ανίχνευση, πριν ή μετά από μια επίθεση, όπως διεθνείς αερολιμένες, μεγάλες πόλεις, σημαντικές διεθνείς συναντήσεις, σχολεία,θέρετρα, κλπ.

Labels:

Από που προέρχεται ο όρος τρομοκρατία; Είναι η τρομοκρατία ένα καινούργιο φαινόμενο και με τι μοιάζουν οι τρομοκράτες;

Προέρχεται από το «Βασίλειο της Τρομοκρατίας» στην Γαλλία το 1793-94. Αρχικά οι ηγέτες αυτής της συστηματικής προσπάθειας να εξαλείψουν τους προδότες μεταξύ των γραμμών της επαναστάσεως εξύψωσε την τρομοκρατία σαν το καλύτερο τρόπο υπεράσπισης της επανάστασης αλλά καθώς η Γαλλική επανάσταση άρχιζε να φθίνει η λέξη σύντομα πήρε τη άσχημη χροιά, μια κατάστασης βίας και γκιλοτίνας.
Παλαιότεροι τρομοκράτες θεωρούνταν άγιοι μαχητές οι οποίοι σκότωναν πολίτες. Για παράδειγμα στον πρώτο αιώνα Παλαιστίνιοι Εβραίοι Ζηλωτές θα έσκιζαν δημόσια τους λαιμούς των Ρωμαίων και των συνεργατών τους. Τον έβδομο αιώνα στην Ινδία η θρησκευτική αίρεση των Thuggee θα στραγγάλιζε τελετουργικά ανθρώπους σαν θυσία στην θεότητα των Ινδουιστών Kali. Τον ενδέκατο αιώνα στη Μέση Ανατολή Σιιτικη Σέκτα γνωστή σαν δολοφόνοι θα έτρωγαν χασίς πριν δολοφονήσουν έμβρυα από τον πληθυσμό. Οι ιστορικοί μπορούν να αναγνωρίσουν ίχνη τρομοκρατίας μέχρι τον δέκατο ένατο αιώνα από οργανώσεις όπως η Narodnaya Volya (“People’s Will”), μια αντιτσαρική ομάδα. Μια ιδιαίτερα "επιτυχής" τρομοκρατική ενέργεια ήταν η δολοφονία το 1914 του Αυστριακού Αρχιδούκα Franz Ferdinand που προκάλεσε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Οι τρομοκράτες δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη εμφάνιση. Είναι μυωπικό να συνδέσει κανείς την τρομοκρατία με συγκεκριμένη ομάδα. Οποιαδήποτε οργάνωση μπορεί να χρησιμοποιήσει τρομοκρατικά μέσα για να επιτύχει τους πολιτικούς, θρησκευτικούς ή κοινωνικούς στόχους της. Το σημαντικότερο πράγμα που ξεχωρίζει μια τρομοκρατική οργάνωση από οποιαδήποτε νόμιμη οργάνωση είναι οι εγκληματικές ενέργειες.

Labels:

Εάν κάποιος αισθάνεται έντονα την ανάγκη να εκφράσει ανοιχτά την άποψή του, τον κάνει αυτό τρομοκράτη;

Σε μια δημοκρατική κοινωνία η ελεύθερη έκφραση της γνώμης του κάθε πολίτη είναι και κατοχυρωμένο δικαίωμα. Σε μια κοινωνία με τόσο γερές δημοκρατικές βάσεις, όπως η ελληνική, οι θεσμοί δεν κινδυνεύουν από καμία κριτική, το να έχει δε κάποιος μια ισχυρή άποψη για κάτι δεν σημαίνει ότι είναι τρομοκράτης. Έχουμε το δικαίωμα να διατηρούμε τις απόψεις μας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες, ακόμα κι αν αυτές οι απόψεις είναι ασυνήθιστες ή δεν είναι δημοφιλείς. Παραδείγματος χάριν, μερικοί άνθρωποι δεν πιστεύουν στην άμβλωση ή ίσως δεν θεωρούν ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν ζώα στην διατροφή τους. Έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν αυτή την άποψη, όμως κατά ένα μη-βίαιο τρόπο. Εντούτοις, όταν η άποψη εκφράζεται από ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο και έχουν χαρακτηριστικά βίας και εξαναγκασμού μπορεί να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι το άτομο αυτό είναι τρομοκράτης, και οι ενέργειές του αποτελούν τρομοκρατία.

Labels:

Τι είναι Τρομοκρατική Απειλή;

Η τρομοκρατίκη απειλεη σχετιζεται με τη χρήση δύναμης ή βίας, κάτω από ορισμένες συνθήκες, ενάντια σε πρόσωπα ή ιδιοκτησία, κατά παράβαση/παραβίαση του Ελληνικού / Ευρωπαϊκού ή Διεθνούς Ποινικού Δικαίου για λόγους εκφοβισμού, εξαναγκασμού ή απόσπασης λύτρων. Η τρομοκρατία περιλαμβάνει εγκληματικές δραστηριότητες ή ενέργειες. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στην πεποίθηση. Οι τρομοκράτες παρακάμπτουν τους καθιερωμένους θεσμούς (όπως τα Δικαστήρια), χρησιμοποιώντας τη βία σε πολίτες για να προκαλέσουν αλλαγές στην κοινωνία και να εξαναγκάσουν κυβερνήσεις σε πολιτικές αλλαγές προς όφελος τους.
Η ιδιαιτερότητα μιας τρομοκρατικής ενέργειας περιγράφεται απλούστερα ως εξής: "Τρομοκρατικό γεγονός είναι εκείνη η παράνομη ενέργεια που εκτός των άλλων έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση αισθημάτων τρόμου και πανικού σε μερίδα του κοινωνικού σύνολου, των οποίων τα άτομα δεν έχουν σημαντική σχέση μεταξύ τους.

Labels:

Τι πρέπει να κάνει κάνεις εάν απελειται μολυνση της περιοχή;

Εάν η απειλή σχετιζεται με την απελευθέρωση ένας άγνωστου αερομεταφερόμενου παράγοντα, προειδοποιείστε τους παρευρισκόμενους και αφήστε την περιοχή αμέσως. Κλείστε την πόρτα ή το τμήμα, απομονώστε την περιοχή για να αποτρέψετε την είσοδο σε αυτήν άλλων. Κλείστε τους ανεμιστήρες ή τις μονάδες εξαερισμού. Αφαιρέστε το μολυσμένο ιματισμό και τοποθετήστε τον σε σφραγισμένες τσάντες ή σε κιβώτια. Γρήγορα ξεπλύνατε τα μάτια σας και το εκτεθειμένο δέρμα σας πολύ καλά με σαπούνι και νερό. Καλέστε βοήθεια.

Labels:

Τι θα πρέπει να κάνουμε εάν κάποιος απειλεί με τρομοκρατική ενέργεια;

Παραμείνατε ήρεμοι ελέγχοντας το περιβάλλοντα χώρο σας.Πάρτε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από τον καλούντα, κρατήστε τον στη γραμμή, καταγράφετε ό,τι συζητείται μεταξύ σας και ειδοποιήσετε τις Αστυνομικές Αρχές.
Εφόσον έχετε προειδοποιηθεί για κάποια απειλή μην αγγίξτε οποιεσδήποτε ύποπτες συσκευασίες και αποφύγετε να καθαρίστε την περιοχή και ειδοποιήστε τις Αστυνομικές Αρχές. Να αποφύγετε να στέκεστε μπροστά από παράθυρα ή άλλες ενδεχομένως επικίνδυνες περιοχές. Μην εμποδίστε τα πεζοδρόμια ή τις οδούς που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό έκτακτης ανάγκης.
Ενεργοποιήσατε το οικογενειακό σχέδιο καταστροφής.
Μην αφήσετε το δωμάτιο σας εκτός εάν υπεύθυνοι σας το προτείνουν.

Labels:

Τι θα πρέπει να κάνω εάν λάβω ύποπτο υλικό από το Ταχυδρομείο;

Σε περίπτωση που παραλάβετε οποιοδήποτε ύποπτο ταχυδρομικό υλικό ειδοποιήστε τις τοπικές Αρχές και πάρτε τις ακόλουθες προφυλάξεις
Εάν δεν έχετε αγγίξει το ύποπτο στοιχείο «μην το αγγίξτε». Προειδοποιήστε τους άλλους που ευρίσκονται στην περιοχή να προσέχουν τις κινήσεις τους.
Απομακρυνθείτε από το φάκελο ή τη συσκευασία, αφήνοντας τον σε σταθερή θέση. Αφήστε το δωμάτιο, κλείστε την πόρτα και ασφαλίστε την περιοχή, έτσι ώστε κανένας να μην μπορεί να μπει. Κλείστε το σύστημα εξαερισμού εάν είναι δυνατόν.
Αφαιρέστε τον πιθανά μολυσμένο ιματισμό. Πλύνετε καλά τα χέρια σας, όπως και τις εκτεθειμένες επιφάνειες του σώματος σας, με σαπούνι και νερό. Ζητείστε πρόσθετες οδηγίες και βοήθεια για τους εκτεθειμένους ή ενδεχομένως εκτεθειμένους ανθρώπους.
Εάν τη στιγμή που παραλάβατε το ύποπτο υλικό ευρίσκεστε στην εργασία σας, ειδοποιείστε έναν επόπτη, ανώτερο υπάλληλο ασφάλειας. Εάν είστε στο σπίτι, ελάτε σε επαφή με την τοπικές Αστυνομικές Αρχές.
Εάν είναι δυνατόν, δημιουργήστε έναν κατάλογο προσώπων που ευρίσκονταν στο δωμάτιο ή στην περιοχή όταν αναγνωρίστηκε η ύποπτη επιστολή ή η συσκευασία. Συντάξτε έναν κατάλογο προσώπων που μπορεί να είχαν χειριστεί τη συσκευασία ή την επιστολή. Δώστε τους καταλόγους αυτούς στις τοπικές Αρχές Δημόσιας Υγείας και στις αστυνομικές αρχές.

Labels:

Τι θα πρέπει να κάνει κανείς εάν βρει μια ύποπτη ουσία;

Εάν κάποιος παραλάβει η βρει αντικείμενο το οποίο περιέχει μια ύποπτη ουσία θα πρέπει να πάρει τα παρακάτω μέτρα. Συγκεκριμένα θα πρέπει να:
μην αγγίξει την ύποπτη ουσία κα να μην προσπαθήσει να καθαρίσει το ύποπτο υλικό από το αντικείμενο που τη περιέχει.
να προειδοποιήσει όλους όσους ευρίσκονται κοντά στο περιστατικό να μην προχωρήσουν σε βιαστικές κινήσεις.
να αφήσει το δωμάτιο στο οποίο ευρίσκεται αμέσως και να κλείσει την πόρτα ή το τμήμα του αποτρέποντας άλλους να μπουν σε αυτό.
να απομακρύνει το μολυσμένο ρουχισμό και να σφραγίσει τις τσάντες που υπάρχουν. Να πλύνει τα χέρια του και τις εκτεθειμένες επιφάνειες του σώματος του καλά με σαπούνι και νερό.
Να ζητήσει ιατρική βοήθεια από τις Αρχές έκτακτης ανάγκης.

Labels:

Έχω παρατηρήσει ύποπτη δραστηριότητα σε γειτονικά σπίτια. Θα πρέπει να αναφέρω τι γίνεται;

Μερικές φορές ύποπτες κινήσεις και περίεργες φυσιογνωμίες σε παράξενες ώρες κινούν την προσοχή μας. Αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα παρατηρείτε στις τοπικές Αστυνομικές αρχές. Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιο έγκλημα έχει διαπραχθεί είτε πρόκειται να διαπραχτεί, καλέστε τη Αστυνομία. Εάν εμφανίζονται απλά ύποπτες δραστηριότητες, απλά πληροφορείστε τις Αρχές. Προσοχή να μην μεταπέσουμε στην παρακολούθηση των συμπολιτών μας. Να ξεχωρίσουμε την βοήθεια προς αυτούς και τον κοινωνία από την επέμβαση στα εσωτερικά των άλλων.
Έγκαιρη κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων. Ασφάλεια και ιδιωτική ζωή είναι δυο αγαθά που μερικές φορές συγκρούονται.

Labels: