Radiological Disaster Info

Wednesday, January 24, 2007

Σε τι διαφέρουν οι πυρηνικές εκρήξεις από τις συμβατικές

Μια έκρηξη είναι μια γρήγορη απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας ενέργειας σε ένα περιορισμένο χώρο. Υπάρχουν πέντε βασικές διαφορές μεταξύ της πυρηνικής και συμβατικής έκρηξης. Οι πυρηνικές εκρήξεις έχουν σαν αποτέλεσμα την διάσπαση των ατόμων. Οι συμβατικές εκρήξεις προκαλούνται από χημικές αντιδράσεις.
Οι πυρηνικές εκρήξεις μπορεί να είναι εκατομμύρια φορές πιο ισχυρές από τις συμβατικές. Το επακόλουθο κρουστικό κύμα, από μια πυρηνική έκρηξη, μπορεί να καταστρέψει κτίρια και εγκαταστάσεις χιλιομετρα μακριά. Αυτό το κύμα συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους.
Οι πυρηνικές εκρήξεις δημιουργούν πολύ μεγαλύτερες θερμοκρασίες και εκτυφλωτικές ριπές φωτός, σε τέτοια έκταση που το δέρμα καίγεται και που φωτιές μπορούν να εμφανισθούν σε κάποιες αποστάσεις. Οι θερμοκρασίες στο κέντρο μιας πυρηνικής έκρηξης μπορούν να φτάσουν τους δέκα εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.
Οι Πυρηνικές εκρήξεις συνοδεύονται από ισχυρή διεισδυτική ακτινοβολία και προκαλούν τη διασπορά ραδιενεργούς σκόνης σε μεγάλης έκτασης περιοχές. Μικρά σωματίδια μπορούν να ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα στην ατμόσφαιρα, προτού πέσουν στο έδαφος. Έκθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε επικίνδυνη ακτινοβο

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home