Radiological Disaster Info

Wednesday, January 24, 2007

Από που προέρχεται ο όρος τρομοκρατία; Είναι η τρομοκρατία ένα καινούργιο φαινόμενο και με τι μοιάζουν οι τρομοκράτες;

Προέρχεται από το «Βασίλειο της Τρομοκρατίας» στην Γαλλία το 1793-94. Αρχικά οι ηγέτες αυτής της συστηματικής προσπάθειας να εξαλείψουν τους προδότες μεταξύ των γραμμών της επαναστάσεως εξύψωσε την τρομοκρατία σαν το καλύτερο τρόπο υπεράσπισης της επανάστασης αλλά καθώς η Γαλλική επανάσταση άρχιζε να φθίνει η λέξη σύντομα πήρε τη άσχημη χροιά, μια κατάστασης βίας και γκιλοτίνας.
Παλαιότεροι τρομοκράτες θεωρούνταν άγιοι μαχητές οι οποίοι σκότωναν πολίτες. Για παράδειγμα στον πρώτο αιώνα Παλαιστίνιοι Εβραίοι Ζηλωτές θα έσκιζαν δημόσια τους λαιμούς των Ρωμαίων και των συνεργατών τους. Τον έβδομο αιώνα στην Ινδία η θρησκευτική αίρεση των Thuggee θα στραγγάλιζε τελετουργικά ανθρώπους σαν θυσία στην θεότητα των Ινδουιστών Kali. Τον ενδέκατο αιώνα στη Μέση Ανατολή Σιιτικη Σέκτα γνωστή σαν δολοφόνοι θα έτρωγαν χασίς πριν δολοφονήσουν έμβρυα από τον πληθυσμό. Οι ιστορικοί μπορούν να αναγνωρίσουν ίχνη τρομοκρατίας μέχρι τον δέκατο ένατο αιώνα από οργανώσεις όπως η Narodnaya Volya (“People’s Will”), μια αντιτσαρική ομάδα. Μια ιδιαίτερα "επιτυχής" τρομοκρατική ενέργεια ήταν η δολοφονία το 1914 του Αυστριακού Αρχιδούκα Franz Ferdinand που προκάλεσε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Οι τρομοκράτες δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη εμφάνιση. Είναι μυωπικό να συνδέσει κανείς την τρομοκρατία με συγκεκριμένη ομάδα. Οποιαδήποτε οργάνωση μπορεί να χρησιμοποιήσει τρομοκρατικά μέσα για να επιτύχει τους πολιτικούς, θρησκευτικούς ή κοινωνικούς στόχους της. Το σημαντικότερο πράγμα που ξεχωρίζει μια τρομοκρατική οργάνωση από οποιαδήποτε νόμιμη οργάνωση είναι οι εγκληματικές ενέργειες.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home