Radiological Disaster Info

Wednesday, January 24, 2007

Έχω ακούσει ανθρώπους να συζητάνε για ακτίνες γάμμα. Είναι οι ακτίνες γάμμα το ίδιο πράγμα όπως η πυρηνική ακτινοβολία;

Οι ακτίνες γάμμα είναι ένας τύπος ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Είναι ένας από τους τρεις συνηθισμένους τύπους ιοντίζουσας ακτινοβολίας που εκπέμπονται από ραδιενεργά άτομα. Οι άλλοι δυο είναι τα σωματίδια άλφα και βήτα.
Οι ακτίνες γάμμα ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις - μέχρι ένα χιλιόμετρο. Διαπερνούν εύκολα τα περισσότερα υλικά και ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός. Η προστασία από τις ακτίνες γάμμα απαιτεί πυκνό υλικό. Ο μόλυβδος είναι η καλύτερη ασπίδα. Το σκυρόδεμα και άλλα μέταλλα μπορούν να ενεργήσουν σαν ασπίδες, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά.
Τα σωματίδια άλφα, σαν μόρια είναι ο μεγαλύτερος, βαρύτερος και πιο ενεργητικός τύπος ακτινοβολίας. Ταξιδεύουν την πιο μικρή απόσταση - λιγότερο από 15 εκατοστά - και χάνουν την ενέργειά τους πολύ γρήγορα. Το δέρμα είναι μια αποτελεσματική ασπίδα απέναντι στα σωματίδια άλφα. Εντούτοις, εάν εισπνεύσετε ή προσλάβετε ραδιενεργό υλικό που τα περιέχει, τα σωματίδια άλφα μπορούν να είναι τα καταστροφικότερα όλων των τύπων πυρηνικής ακτινοβολίας.
Τα σωματίδια βήτα είναι μικρότερα και γρηγορότερα από τα σωματίδια άλφα. Μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα μας, αλλά σπάνια φθάνουν στους μύες και στα ζωτικής σημασίας όργανα. Μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα και βλάβες στα μάτια μας (όπως πχ καταρράκτη).

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home