Radiological Disaster Info

Tuesday, January 23, 2007

Πώς μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι συναισθηματικά να αντιμετωπίσουμε ένα τρομοκρατικό γεγονός;

Οι τρομοκρατικές πράξεις είναι ενέργειες προσχεδιασμένες με όχι μόνο πολιτικούς σκοπούς και στόχο έχουν τον εκφοβισμό των πολιτών μιας χώρας η μιας περιοχής. Τίποτα στη ζωή δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για τη φρίκη μιας πράξης τρομοκρατίας που σας καταληστεύει την αίσθησης ασφάλειας και σε μερικές περιπτώσεις αγαπημένους σας.
Η τρομοκρατία είναι ακόμα σπανιότερη. Κανείς δεν μπορεί συναισθηματικά να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο γεγονός. Οι ενέργειες αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση των τοπικών και εθνικών πόρων και την πρόκληση αναρχίας και πανικού. Οι μεταφορές θα σταματήσουν οι αγορές θα ερημώσουν και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα καταρρεύσουν.
Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να ζήσουμε αυτόνομα, βασιζόμενοι μόνο στις δυνάμεις μας, για ένα χρονικό διάστημα.

Labels:

Μπορούν οι τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν την ακτινοβολία σαν όπλο και με ποιό τρόπο;

Πολλοί ειδικοί λένε ότι πράγματι έχουν γίνει απόπειρες απόκτησης όπλων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ή να μεταφέρουν με κάποια μορφή ραδιενεργό υλικό. Ανάμεσα στις απόπειρες ξεχωρίζει το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ-Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Από την επόμενη μέρα της επίθεσης στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο του 2001, άρχισαν να φτάνουν σε πολλές Υπηρεσίες Πληροφοριών ειδήσεις πάνω σε απόπειρες απόκτησης ραδιενεργών υλικών όπως και σε ύπαρξη σχέδιων κατασκευής ραδιολογικών όπλων.
Τα σενάρια που έκαναν την εμφάνιση τους αφού ελέχθησαν για την εγκυρότητα τους από ειδικούς πάνω στην τρομοκρατική στρατηγική και στην ασφάλεια, απεκάλυπταν ενέργειες απόκτησης ραδιενεργών υλικών, δημιουργίας βρόμικων βομβών όπως και πυροδότησης τους. Σε χώρα με ανεπτυγμένο δίκτυο πληροφοριών, ήρθε στην επιφάνεια ένα σχέδιο το οποίο περιελάμβανε την δημιουργία και εκπυρσοκρότηση μιας τέτοιας βρόμικης βόμβας στο έδαφος της.
Το σαμποτάζ ενός χώρου ακτινοβολιών όπως ένα Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής ή μια Μονάδα Παραγωγής Ραδιοϊσοτόπων, με σκόπιμη απελευθέρωση ακτινοβολίας στο περιβάλλον επίσης μπορεί να θεωρηθεί ένα ραδιολογικό όπλο στα χέρια τρομοκρατών.
Μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολόγισε ότι κάθε έτος μέχρι 70 πηγές χάνονται από το ρυθμιστικό έλεγχο της ΕΕ, και μια πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολόγισε ότι 30.000 αχρησιμοποίητες πηγές που κρατιούνται αποθηκευμένες στην ΕΕ διατρέχουν κίνδυνο απώλειας τους από το ρυθμιστικό έλεγχο. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν να σχηματίσουν μια κοινή μονάδα κρούσης για να φυλαχτούν καλύτερα τα πυρηνικά υλικά και να αποτραπεί η χρησιμοποίηση τους στην κατασκευή των βρόμικων βομβών.

Labels:

Τι είναι η "βρόμικη βόμβα";

Μια βρόμικη βόμβα, επίσης γνωστή σαν ραδιολογικό όπλο, είναι στην πραγματικότητα ένα συμβατικό εκρηκτικό, όπως δυναμίτης, πακεταρισμένος μαζί με ραδιενεργό υλικό το οποίο διασκορπίζεται από την στιγμή που η βόμβα εκρήγνηται. Μια βρόμικη βόμβα σκοτώνει η τραυματίζει είτε λόγω του αρχικού κύματος έκρηξης της συμβατικής βόμβας είτε λόγω της αερομεταφερόμενης ακτινοβολίας και της μόλυνσης που προκαλείται, εξ' ου και ο όρος βρόμικη. Τέτοιες βόμβες θα μπορούσαν να είναι είτε μικροσκοπικές φορητές είτε αρκετά μεγάλες όπως μια βόμβα φορτηγό.
Η κατάσταση εμφανίζεται όταν τρομοκράτες αποκτήσουν ραδιενεργό υλικό από ένα νοσοκομείο ή εγκαταστάσεις ακτινοβολίας τρόφιμων, την συνδέσουν με μια εκρηκτική ύλη και πυροδοτούν την βόμβα σε μια αστική περιοχή. Η έκρηξη διαδίδει το ραδιενεργό υλικό πέρα από όλους μια πόλη και εκθέτει τον πληθυσμό στην ακτινοβολία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος υγείας από μια βρόμικη βόμβα, δεν θα ειναι ο καρκίνος, αλλά ο πανικός. Η δόση ακτινοβολίας από μια βρόμικη βόμβα θα ήταν πιθανώς σχετικά μικρή,. Ακόμη και μια ισχυρή βρόμικη βόμβα, που αποτελείται από μια ραδιενεργό ράβδο κοβάλτιο-60 που χρησιμοποιείται για την ακτινοβόληση τροφίμων θα προκαλούσε δόσεις της ταξεωνς των μερικών rem για τους ανθρώπους μέσα σε μια ακτίνα μισό-χιλιομετρου.)

Labels:

Τι θα πρέπει να κάνει κάποιος αν εκτεθεί σε ραδιενεργό υλικό.

Θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Θα πρέπει να τηλεφωνήσει στη τοπική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης ή να πάει στην κοντινότερη ιατρική εγκατάσταση. Να ακούει τις οδηγίες από το ραδιόφωνο η την τηλεόραση.
Για να είναι σε θέση ο γιατρός να προγραμματίσει την θεραπεία του θα πρέπει να έχει μια πρώτη εκτίμηση της δόσης της ακτινοβολίας που το θύμα δέχθηκε. Για το λόγο αυτό εάν έχει πληροφορείς σχετικά με την πηγή που ακτινοβολήθηκε (Ισότοπο, ενεργότητα, χρόνος έκθεσης) θα πρέπει να τις δώσει στο θεράποντα ιατρό του.

Labels: