Radiological Disaster Info

Wednesday, January 24, 2007

Πόση γνώση χρειάζεται για να κατασκευαστεί μια βόμβα;

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να κατασκευαστεί μια βρόμικη βόμβα και σίγουρα όχι περισσότερε από ό,τι χρειάζεται για να φτιάξει κανείς μια συμβατική βόμβα. Δεν χρειάζεται ειδική τεχνική συναρμολόγησης, το δε συνηθισμένο εκρηκτικό που χρησιμοποιείται απλώς θα διασκορπίσει το ραδιενεργό υλικό που θα είναι πακεταρισμένο στην βόμβα. Το δύσκολο μέρος είναι η απόκτηση του ραδιενεργού υλικού και όχι η δημιουργία ή η κατασκευή της βόμβας. Αμερικάνικη εφημερίδα ανάφερε ότι είναι πεποίθηση του επιτελείου του αμερικανού προέδρου ότι το τρομοκρατικό δίκτυο του Osama bin Laden της al-Qaeda, πιθανόν να έχει ήδη κλέψει ραδιενεργό υλικό όπως Στρόντιο-90 και Καίσιο-137, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή της βρόμικης βόμβας.
Στις αρχές του 2003 Βρετανοί επίσημοι απεκάλυψαν ότι διάφορα έγγραφα ανακαλύφτηκαν, σε Αφγανική πόλη κάτι που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η al-Qaeda είχε επιτυχώς κατασκευάσει μια μικρή βρόμικη βόμβα.
Πράγματι η σχετική ευκολία με την οποία κατασκευάζονται τέτοια όπλα τα καθιστά μια ιδιαίτερα τρομακτική και ανησυχητική απειλή. Αν και δεν είναι όλες οι βόμβες εξίσου επικίνδυνες, είναι σε θέση να προκαλέσουν ενός βαθμού καταστροφή σε μεγάλη σχετικά περιοχή. Όσο απλούστερο είναι το όπλο τόσο μικρότερη είναι η προκαλούμενη καταστροφή. Είναι πολύ πιθανό οι τρομοκράτες κρατώντας την βόμβα πάνω τους να ανατιναχθούν με ένα μεγάλης ισχύος ραδιενεργό υλικό.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home