Radiological Disaster Info

Wednesday, January 24, 2007

Τι συμβαίνει όταν μια πυρηνική βόμβα εκρήγνηται;

Η εκπυρσοκρότηση μιας πυρηνικής βόμβας πάνω από έναν στόχο όπως μια κατοικημένη πόλη προκαλεί τεράστιες ζημιές. Όταν μια πυρηνική βόμβα πυροδοτείται, υπάρχει αρχικά ένα μεγάλο κύμα ακτινοβολίας και θερμότητας (θερμικής ακτινοβολίας), που ακολουθείται σε δευτερόλεπτα από ένα κρουστικό κύμα και από έκλυση ραδιενεργού τέφρας.Ο βαθμός της ζημίας εξαρτάται από την απόσταση από το κέντρο της έκρηξης της βόμβας, το οποίο καλείται το hypocenter ή ground zero. Όσο πιο κοντά είναι στο hypocenter, τόσο μεγαλύτερη ειναι η ζημία. Η ζημία προκαλείται από διάφορα πράγματα:
Το κύμα έντονης θερμότητας από την έκρηξη.
Την πίεση από του κρουστικού κύματος που δημιουργείται από τη έκρηξη.
Την ακτινοβολία
Τη ραδιενεργό τέφρα (σύννεφα λεπτά ραδιενεργά σωματίδια από τη σκόνη και η βόμβα πέφτουν πίσω στο έδαφος)
Πιο αναλυτικά
Η θερμική ακτινοβολία είναι ενέργεια που απελευθερώνεται από την έκρηξη και περιλαμβάνει ιοντίζουσα ακτινοβολία και τεράστια ποσά φωτός και θερμότητας (θερμική ακτινοβολία), τα οποία ταξιδεύουν μπροστά από το κρουστικό κύμα. Αυτή η φωτεινή λάμψη είναι τόσο έντονη, που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση και να κάψει το δέρμα.
Το κρουστικό εκρηκτικό κύμα είναι γρήγορη απελευθέρωση ενέργειας σε μικρό χώρο, που προκαλεί τεράστια αύξηση της θερμοκρασίας και της πίεσης. Τα υλικά μέσα σε αυτό το χώρο μετατρέπονται σε καυτά, συμπιεσμένα αέρια, τα οποία διασπείρονται γρήγορα, προκαλώντας ένα ωστικό κύμα. Το ωστικό κύμα οδηγεί τον αέρα μακριά από το κέντρο της έκρηξης, παράγοντας ξαφνικές αλλαγές στην πίεση αέρα που μπορεί να συντρίψει αντικείμενα και να καταστρέψει κτίρια και εγκαταστάσεις σε απόσταση χιλιομέτρων γύρω της. Συνοδεύεται από υψηλής ταχύτητας ανέμους. Οι πυρηνικές εκρήξεις εχουν ομοια με τις συμβατικές εκρήξεις καταστρεπτική δράση.
Η απομένουσα πυρηνική ακτινοβολία (ραδιενεργός τέφρα) είναι ραδιενεργό υλικό που παράγεται κατά τη διάρκεια της εκρήξεως. Ραδιενεργά συντρίμμια θα υπάρχουν για κάποιο χρόνο μετά την έκρηξη.
Στο hypocenter, όλα ατμοποιούνται αμέσως λόγω της υψηλής θερμοκρασίας (μέχρι 300 εκατομμύριο βαθμοί Κελσίου). Εξωτερικά του hypocenter τα περισσότερα θύματα προκαλούνται από θερμικά εγκαύματα, τραυματισμούς από τα πεταγόμενα συντρίμμια κτιρίων που καταρρέουν λόγω του κρουστικού κύματος και από οξεία έκθεση στην υψηλή ακτινοβολία. Μακρύτερα από την άμεση περιοχή της έκρηξης θύματα προκαλούνται από τη θερμότητα, την ακτινοβολία και τις πυρκαγιές που προκαλούνται από το κύμα θερμότητας. Μακροπρόθεσμα η ραδιενεργός τέφρα εμφανίζεται σε μια ευρύτερη περιοχή λόγω των ανέμων που επικρατούν. Ραδιενεργά σωματίδια της τέφρας εισάγονται στο δίκτυο παροχής νερού και εισπνέονται και λαμβάνονται από τους ανθρώπους σε κάποια απόσταση από τη έκρηξη.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home