Radiological Disaster Info

Sunday, January 7, 2007

Πως θα μπορούσε ακτινοβολία να εξαλειφθεί από την μολυσμένη περιοχή;

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές οι οποίες αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου όταν ο επικρατών φόβος ήταν ένας πυρηνικός πόλεμος κυρίως μεταξύ των τότε υπερδυνάμεων και αφορούσαν κυρίως την αντιμετώπιση της καταστροφής με την απομάκρυνση από τα μολυσμένα κτίρια, των δρόμων και του εδάφους, των ραδιενεργών υλικών. Οι προτεινόμενοι μέθοδοι αφορούν την κατεδάφιση εκείνων των κτιρίων των οποίων η παραπέρα απομάκρυνση του ραδιενεργού υλικού (σε επίπεδα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία) είναι αδύνατη. Κάποιοι προτείνουν μια ολιγότερη καταστροφική μέθοδο, το ξύσιμο με άμμο των μολυσμένων επιφανειών, το ξέπλυμα τους για να απομακρυνθεί η ραδιενεργός σκόνη και κατόπιν το σφράγισμα των επιφανειών αυτών για να κρατηθούν τα ραδιενεργά υλικά μακριά.

Labels:

Mπορούν περιοχές μολυσμένες με ακτινοβολία να χρησιμοποιηθούν ξανά;

Περιοχές μολυσμένες με ακτινοβολία είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ξανά υπό τη προϋπόθεση ότι η ακτινοβολία έχει μειωθεί κάτω από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια, ένα αρκετά δύσκολο έργο. Πολλές περιοχές με επίπεδα ακτινοβολίας πάνω του υποβάθρου θα πρέπει να εκκενωθούν και να απορρυπανθούν ακόμη και αν ο κίνδυνος είναι αρκετά μικρός. Μετά από μια επίθεση με ραδιολογικά όπλα, τα ραδιενεργά υλικά θα μπορούσαν να σφηνωθούν σε χαραμάδες, να αποτεθούν στις επιφάνειες των κτιρίων, να πέσουν σε πεζοδρόμια και σε δρόμους καθιστώντας την απορρύπανση ένα δύσκολο εγχείρημα. Μερικά ραδιενεργά υλικά δημιουργούν χημικές αντιδράσεις με τα υλικά της άσφαλτου και το σκυρόδεμα.

Labels:

Πώς θα ξέρουμε πότε μπορούμε να αφήσουμε το καταφύγιο;

Οι τοπικές Αρχές μετά ανάλυση της κατάστασης θα καθορίσουν πότε είναι ασφαλές να αφήσουν οι άνθρωποι το καταφύγιό τους και να επιστρέψουν σπίτι τους. Θα πρέπει να είμαστε συντονισμένοι με τις αρχές έκτακτης ανάγκης στην τηλεόραση ή στον ραδιοσταθμό για ενημέρωση επί της κατάστασης. Θα ειδοποιηθούμε πότε είναι ασφαλές να αφήσουμε το καταφύγιο και να επιστρέψουμε στο σπίτι μας. Εάν πληροφορίες έκτακτης ανάγκης δεν είναι διαθέσιμες θα πρέπει να αναβληθεί η έξοδος από το καταφύγιο για να μειωθεί όσο είναι δυνατόν το επίπεδο ακτινοβολίας που θα εκτεθείτε. Τα επίπεδα ακτινοβολίας θα αρχίσουν να μειώνονται όσο περνά ο χρόνος. Εάν είναι απαραίτητο να γίνουν επείγουσες εργασίες έξω από το καταφύγιο, θα πρέπει να παίρνουμε κάθε δυνατή προφύλαξη για να προστατεύσουμε το σώμα μας από τα ραδιενεργά σωματίδια της τέφρας. Θα πρέπει να φοράμε εξωτερικό ρουχισμό που εύκολα μπορεί να αφαιρεθεί ούτως ώστε αυτό να γίνει αμέσως μετά την επιστροφή μας στο καταφύγιο. Η διαδρομή θα πρέπει να προγραμματιστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διαρκεί όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο. Προσπάθειες θα πρέπει να καταβάλλονται ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος ο χρόνος που θα περνάμε έξω από το καταφύγιο..

Labels:

Εάν πάρουμε εντολή για επιτόπου καταφύγιο τι πρέπει να κάνουμε;

Ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει κανείς όταν πάρει εντολή για επιτόπου καταφύγιο
να παραμείνει σε αυτόν τον εσωτερικό χώρο εάν η περιοχή του δεν κινδυνεύει άμεσα.
να πάει σε εσωτερικό χώρο εάν ευρίσκεται στην ύπαιθρο.
να πάρει κάποιες πρώτες προφυλάξεις με την κάλυψη του στόματος και της μύτης του με ένα ύφασμα εάν υπάρχουν μολυσματικοί παράγοντες στον αέρα.
Εάν πρέπει να συγκεντρώσει σε συγκεκριμένο χώρο τα μέλη της οικογένειάς του, αυτά θα πρέπει να προστατεύουν το σώμα τους όσο το δυνατόν περισσότερο.
Να φέρει μέσα στο σπίτι τα κατοικίδια ζώα, εάν είναι δυνατόν, χωρίς να βάλει σε κίνδυνο την ασφάλεια του.
Να σιγουρευτεί ότι η εξάρτηση των προμηθειών καταστροφής που έχει δημιουργήσει είναι έτοιμη.
Να σιγουρευτεί ότι το ραδιόφωνο του λειτουργεί και έχει την απαραίτητη ενέργεια και κατόπιν να κλείσει και κλειδώσει όλα τα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
Να κλείσει επίσης όλους τους ανεμιστήρες, τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού, σβήνοντας ταυτόχρονα τις εστίες φωτιάς.
Να πάει στη συνέχεια στο ισόγειο έχοντας κλείσει τα παράθυρα και τις πόρτες προτιμώντας την παραμονή σε εσωτερικό δωμάτιο.
Μια καλή επιλογή είναι μια κρεβατοκάμαρα που γειτονεύει με ένα λουτρό. Τα δωμάτια των υπογείων είναι όμως η καλύτερη επιλογή κατά τη διάρκεια πυρηνικών γεγονότων. Για καλύτερη προστασία τους οι άνθρωποι θα πρέπει να χρησιμοποιούν υγρές πετσέτες και για καλύτερη απομόνωση θα πρέπει να φράξουν τις ρωγμές κάτω από τις πόρτες και να σφραγίζουν με ταινία όλες τις ρωγμές γύρω από τις πόρτες, τα παράθυρα και τους απορροφητήρες, τους ανεμιστήρες εξάτμισης ή τις διεξόδους τους. Θα πρέπει επίσης
να χρησιμοποιούνται πλαστικές τσάντες απορριμμάτων για κάλυψη των παράθυρων, των εξόδων και των θερμαντικών εστιών.
να κλείνουν τα παραθυρόφυλλα η τις κουρτίνες παραθύρων εάν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.
να παραμένουν μακριά από τα παράθυρα για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.
να πέσει οριζόντια στο πάτωμα σε μια προστατευόμενη ζώνη και καλύψει τα μάτια του.
Πρέπει όλοι να παραμείνουνε στο δωμάτιο και να ακούν τις τοπικές Αρχές έκτακτης ανάγκης από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο για πληροφορίες και οδηγίες ή έως ότου υπάρξει η διαβεβαίωση ότι όλοι είναι ασφαλείς.

Labels:

Πώς θα ξέρει κάποιος πότε να χρησιμοποιήσει επιτόπου καταφύγιο;

Σε περίπτωση σημαντικής έκτακτης κατάστασης, οι τοπικές Αρχές αφού αναλύσουν την κατάσταση ή την συγκεκριμένη απελευθέρωση θα ειδοποιήσουν εάν πρέπει να καταφύγουμε σε επιτόπου καταφύγιο. Η ειδοποίηση δίνεται συνήθως από τις Αρχές έκτακτης ανάγκης μέσω των ΜΜΕ (τηλεόραση και ραδιόφωνο). Μια σειρήνα μπορεί να ηχήσει αλλά θα μπορούσαν να μας ειδοποιήσουν και τηλεφωνικώς. Προσωπικό έκτακτης ανάγκης μπορεί να φτάσει κοντά μας και να μας δώσει οδηγίες από ένα μεγάφωνο. Πριν από μια έκτακτη κατάσταση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον τοπικό υπεύθυνο για να βρείτε ποιο σύστημα ανακοίνωσης θα ενημερώσει ή ποιος χώρος θα χρησιμοποιηθεί για να προειδοποιήσει του πολίτες πως θα προστατευθούν σε μια έκτακτη ανάγκη.

Labels:

Τι σημαίνει ο όρος "επιτόπου καταφύγιο";

"Επιτόπου καταφύγιο" σημαίνει παραμονή ενός ατόμου η μιας ομάδας σε εσωτερικό χώρο - σπίτι, σχολείο, επιχείρηση ή δημόσιο κτίριο κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος έκτακτης ανάγκης. Είναι προστατευτική ενέργεια η οποία χρησιμοποιείται όταν υπάρχει λίγος χρόνος αντίδρασης σε ένα γεγονός, κατά το όποιο θα είναι πιο επικίνδυνο όταν ευρίσκεται κανείς έξω κάνοντας τις απαραίτητες προσπάθειες εκκένωσης από το να παραμείνει στη θέση του.

Labels:

Είναι κάποιος σε αναπηρική καρέκλα, δεν οδηγεί και ζει μόνος του. Τι θα πρέπει να κάνει εάν υποχρεωθεί σε εκκένωση;

Θα πρέπει να επικοινωνήσει με το τοπικό Γραφείο έκτακτης ανάγκης ή τον τοπικό Σύλλογο Ανάπηρων για να ενημερωθεί και να βοηθηθεί στις ειδικές διαδικασίες εκκένωσης θα πρέπει να
να ακούει και να προσέχει την τηλεόραση η το ραδιοσταθμό για τις επίσημες συμβουλές πάνω πότε και πως πρέπει να γίνει η εκκένωση και ποιες είναι οι ασφαλείς διαδρομές.
να σιγουρευτεί ότι φορά τα ανθεκτικά παπούτσια (χωρίς λουριά) και φέρει ρουχισμό προστασίας.
να κλείσει το ρεύμα, τη παροχή νερού και αέριου, να μαζέψει την εξάρτηση εκκένωσης και έκτακτης ανάγκης όπως και το κινητό τηλέφωνο.
Να πάρει τα φάρμακα μαζί του.
Να πάρει βασικά βοηθητικά είδη που βοηθούν την αναπηρία του.
Να ακολουθεί τις κατευθύνσεις της αστυνομίας και του προσωπικού έκτακτης ανάγκης εάν πρέπει να κατευθυνθεί σε ένα τοπικό καταφύγιο,
Εάν αποφασίζει με δική του ευθύνη να φύγε να σιγουρευτεί ότι έχει ενημερώσει τον γιατρό του τον θεραπευτή καθώς επίσης και τους γείτονές σας.
Να σιγουρευτεί ότι συσκευάσει θερμό ιματισμό, ουσιαστικό φάρμακο, τιμαλφή, προσωπικά έγγραφα, φωτογραφίες και τιμαλφή στις αδιάβροχες τσάντες, που λαμβάνονται με την εξάρτηση έκτακτης ανάγκης σας και εξάρτηση προμηθειών καταστροφής.
Κλειδώστε το σπίτι σας και πάρτε τις συνιστώμενες διαδρομές εκκένωσης για την περιοχή του.

Labels:

Υπάρχουν ειδικές προφυλάξεις που πρέπει να πάρουμε πηγαίνοντας στο καταφύγιο;

Μόλις πάρουμε την εντολή για εκκένωση και κατεύθυνση προς το καταφύγιο θα πρέπει να την εκτελέσουμε το συντομότερο δυνατό χωρίς να επιδιώκουμε τους συντομότερους δρόμους προς το καταφύγιο, επειδή ένας τέτοιος δρόμος μπορεί να μας βάλει σε κίνδυνο. Για ασφάλεια θα πρέπει να ακολουθήσουμε με άκριβεια τη συγκεκριμένη διαδρομή που έχουμε την υποχρέωση να πάρουμε, έχοντας επιβιβαστεί σε ένα μόνο αυτοκίνητο από την περιοχή εκκένωσης. Θα πρέπει να κλείσουμε τα παράθυρα των αυτοκινήτων, τις εγκαταστάσεις αερισμού, τη θέρμανση ή τα κλιματιστικά μηχανήματα. Στη συνέχεια να ακούσουμε τις Αρχές έκτακτης ανάγκης για ενημερωμένες πληροφορίες και οδηγίες

Labels:

Εάν υποχρεωθεί ο πληθυσμός εκκενώσει την περιοχή, τι θα πρέπει να γίνει;

Επειδή η εκκένωση είναι μια γενική και άμεση εντολή θα πρέπει να ελέγξουμε και να να σιγουρευτούμε ότι οι γείτονες μας επίσης έχουν ειδοποιηθεί. Θα πρέπει να προσφέρουμε βοήθεια σε άτομα με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες. Εάν χρειαζόμαστε βοήθεια να την ζητήσουμε από έναν γείτονα. Εάν κανείς γείτονας δεν είναι διαθέσιμος να βοηθήσει, θα πρέπει να ακούσουμε τις αρχές έκτακτης ανάγκης από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο για παραπέρα οδηγίες.
Θα πρέπει να εντοπιστεί και συγκεντρωθούν οι προσωπικές εξαρτήσεις με είδη καταστροφής για όλα τα άτομα της οικογένειάς. Προστατευτικός ρουχισμός και ένδυση όπως πουκάμισα με μακριά μανίκια, μακριά εσώρουχα, άνετα παπούτσια, καπέλα, γάντια και γυαλιά θα πρέπει να περιέχεται. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για το ταξίδι μόνο εκείνες οι διαδρομές που διευκρινίζονται από τις τοπικές Αρχές. Να μην χρησιμοποιούνται οι συντομότεροι δρόμοι επειδή ορισμένες περιοχές μπορούν να είναι αδιάβατες ή επικίνδυνες. Θα πρέπει να ακούμε συνεχεία τις αρχές έκτακτης ανάγκης από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο για να παίρνεουμε πληροφορίες και οδηγίες από τις αρχές. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν εάν υποχρεωθούμε να εκκενώσουμε την περιοχή αμέσως.

Labels:

Ποιος θα δώσει οδηγίες για εκκένωση;

Οι οδηγίες έκτακτης ανάγκης από δίνονται κυρίως μέσα από τα ΜΜΕ (τηλεόραση ή ραδιόφωνο), όταν απειλείται η έχει συντελεστεί καταστροφή. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας καταστροφικής κατάστασης χρειάζονται αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες. Είναι σημαντικό να ακούει κανείς προσεκτικά όλες τις οδηγίες που δίνονται. Να σιγουρεύεται ο κάθε πολίτης ότι η διαταγή εκκένωσης ισχύει και για τον ίδιο.
Να διαπιστώσει εάν πρέπει να εκκενώσει την περιοχή αμέσως ή εάν υπάρχει χρόνος για να συσκευάσει μερικά προϊόντα πρώτης ανάγκης. Οι υπεύθυνοι θα υποδείξουν τα κέντρα συγκέντρωσης από την εκκένωση ή άλλες εγκαταστάσεις που προσφέρουν μεγαλύτερο επίπεδο δημόσιας ασφάλειας. Ο πληθυσμός θα καθοδηγηθεί πού να πάει και ποιες είναι οι καλύτερες διαδρομές για να εγκαταλείψει την περιοχή. Δεν πρέπει όμως να αφήνεται να ανακαλύψει ο ίδιος μόνος του που πρέπει να πάει και ποια διαδρομή να ακολουθήσει. Πρέπει όλοι να ακούνε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς καθ' οδό προς τα καταφύγια ούτως ώστε να παίρνουν τις πιο ενήμερες χρονικά πληροφορίες και οδηγίες.

Labels:

Τι σημαίνει εκκένωση

Σε μια έκτακτη ανάγκη "εκκένωση" σημαίνει η φυγή ή αναχώρηση από μια θέση ή μια περιοχή, σαν προληπτικό προστατευτικό μέτρο. Τοπικές η κρατικές Αρχές μπορεί να αποφασίσουν πάνω στην εκκένωση μιας περιοχής για προστασία του πληθυσμού όταν αυτός απειλείται σε καταστροφή. Όταν η απόφαση παρθεί θα εκδοθεί εντολή εκκένωσης. Με αυτή την διαταγή θα ενημερωθούν οι πολίτες πότε θα πρέπει να αφήσουν τα σπίτια τους ή την περιοχή τους.
Οι εκκένωσης είναι πιο συνηθισμένο από ότι πιστεύεται. Εκατοντάδες φορές κάθε χρόνο, ατυχήματα απελευθερώνουν επικίνδυνες ουσίες, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να αφήσουν τα σπίτια τους. Όταν η εκκένωση μιας κοινότητας γίνει απαραίτητη, οι τοπικοί υπεύθυνοι δίνουν πληροφορίες στο κοινό μέσω των ΜΜΕ. Σε μερικές περιστάσεις άλλες μέθοδοι προειδοποίησης, όπως σειρήνες ή τηλεφωνήματα, χρησιμοποιούνται επίσης. Οι κυβερνητικές αντιπροσωπείες, ο Ερυθρός Σταυρός και άλλες οργανώσεις που προσφέρουν ανακούφιση από την καταστροφή παρέχουν καταφύγιο και προμήθειες έκτακτης ανάγκης.
Για να προετοιμαστεί κανείς για μια έκτακτη ανάγκη, πρέπει να έχει αρκετές προμήθειες νερού, τροφίμων, ιματισμού που να διαρκούν τουλάχιστον τρεις ημέρες. Σε μια καταστροφική έκτακτη ανάγκη, πρέπει να είμαστε αυτάρκεις για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για εκκένωση εξαρτάται από την συγκεκριμένη καταστροφή. Εντούτοις, σε πολλές καταστροφές δεν επιτρέπεται στους ανθρώπους να συλλέξουν ακόμη και τις βασικά τους είδη.
Γι αυτό πρέπει να προετοιμαστείτε τώρα. Κρατήστε τα καύσιμα στο αυτοκίνητό σας εάν η εκκένωση φαίνεται πιθανή. Τα βενζινάδικα μπορούν να κλείσουν κατά τη διάρκεια των έκτακτων αναγκών.

Labels:

Πιθανά προβλήματα υγείας από την έκθεση σε ακτινοβολιών των αγέννητων μωρων

Προγεννητική έκθεση ακτινοβολίας Η έκθεση ενός αγέννητου μωρού στην ακτινοβολία αναφέρεται ως προγεννητική έκθεση ακτινοβολίας. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί όταν εκτίθεται η κοιλία της μητέρας σε ακτινοβολία έξω από το σώμα της. Επίσης, μια έγκυος γυναίκα που καταπίνει τυχαία ή αναπνέει ραδιενεργά υλικά μπορεί να απορροφήσει εκείνη την ουσία στην κυκλοφορικό σύστημα του αίματός της. Από το αίμα της μητέρας, τα ραδιενεργά υλικά μπορούν να περάσουν μέσω του ομφάλιου λώρου στο μωρό ή να συγκεντρωθούν σε περιοχές του σώματος της μητέρας κοντά στη μήτρα (όπως η κύστη) και να εκθέσουν το αγέννητο μωρό στην ακτινοβολία.Η δυνατότητα σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία εξαρτάται από την περίοδο κυοφορίας δηλαδή την ηλικία του αγέννητου μωρού κατά την διάρκεια της έκθεσης και το ποσό ακτινοβολίας που εκτίθεται. Τα αγέννητα μωρά είναι λιγότερο ευαίσθητα κατά τη διάρκεια μερικών σταδίων της εγκυμοσύνης σχετικά με άλλα. Εντούτοις, τα αγέννητα μωρά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της πρόωρης ανάπτυξής τους, μεταξύ των εβδομάδων 2 και 15 της εγκυμοσύνης. Οι συνέπειες υγείας μπορούν να είναι σοβαρές, ακόμη και για δόσεις ακτινοβολίας πάρα πολύ χαμηλές που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες στις μητέρες. Τέτοιες συνέπειες είναι το σταμάτημα της αύξησης, παραμορφώσεις, ανώμαλη λειτουργία του εγκεφάλου, ή καρκίνος που μπορεί να αναπτυχθεί αργότερα στη ζωή. Εντούτοις, δεδομένου ότι το μωρό προστατεύεται από την κοιλία της μητέρας, προστατεύεται στη μήτρα από τις ραδιενεργές πηγές έξω από το σώμα της μητέρας. Συνεπώς, η δόση ακτινοβολίας στο αγέννητο μωρό είναι χαμηλότερη από τη δόση στη μητέρα για τα περισσότερα γεγονότα έκθεσης ακτινοβολίας. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να επισκεφτούν το γιατρο τους εάν έχουν οποιαδήποτε ανησυχία για την έκθεση ακτινοβολίας στο αγέννητο μωρό τους. Η έκθεση ακτινοβολίας πριν από τη γέννηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αργότερα στη ζωή. Τα αγέννητα μωρά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα καρκινογόνα αποτελέσματα της ακτινοβολίας. Εντούτοις, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι εξαρτώνται από το ποσό ακτινοβολίας στο οποίο το μωρό εκτέθηκε και το χρονικό διάστημα ότι εκτέθηκε. Οι επιπτώσεις στην υγεία εκτός από τον καρκίνο από την έκθεση ακτινοβολίας δεν είναι πιθανές όταν η δόση στο αγέννητο μωρό είναι πολύ χαμηλή. Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι τα μωρά που λαμβάνουν μια μικρή δόση ακτινοβολίας οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν παρουσιαζουν αυξημένο κίνδυνο για ατέλειες γέννησης. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 εβδομάδων της εγκυμοσύνης, η ακτινοβολία-σχετική με τον επίπτωση στην υγεία της μέγιστης ανησυχίας είναι ο θάνατος του μωρού. Το αγέννητο μωρό αποτελείται από μόνο μερικά κύτταρα κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Η ζημία σε ένα κύτταρο μπορεί να προκαλέσει το θάνατο του εμβρύου προτού να ξέρει ακόμη και η μητέρα ότι είναι έγκυος. Από τα μωρά που επιζούν, εντούτοις, λίγα θα παρουσιάσουν ατέλειες γέννησης με την έκθεση, ανεξάρτητα από το ποσό της ακτινοβολίας που εκτέθηκαν Μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας στο αγέννητο μωρό κατά τη διάρκεια των πιό ευαίσθητων στάδιων ανάπτυξης (μεταξύ των εβδομάδων 2 και 15 της εγκυμοσύνης) μπορεί να προκαλέσουν ατέλειες γέννησης, ειδικά στον εγκέφαλο. Όταν ένα αγέννητο μωρό εκτίθεται στις μεγάλες δόσεις της ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια των πιό ευαίσθητων σταδίων ανάπτυξης (ειδικά μεταξύ των εβδομάδων 8 και 15 της εγκυμοσύνης), οι συνέπειες υγείας μπορούν να είναι σοβαρες, ειδικά στον εγκέφαλο. Μεταξύ της 16ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και της γέννησης, οι επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία (εκτός από του καρκίνου) είναι πολύ μικρές εκτός αν το αγέννητο μωρό δεχθεί μια εξαιρετικά μεγάλη δόση της ακτινοβολίας. Στο στάδιο της εγκυμοσύνης μεταξύ της 16ης και 25ης-εβδομάδας, οι συνέπειες υγείας παρόμοιες με εκείνες που φάινονται στα στο στάδιο μεταξύ της 8ης και 15ης εβδομάδας, αλλά μόνο όταν οι δόσεις είναι εξαιρετικά μεγάλες. Σε αυτό το επίπεδο δόσεων, η μητέρα θα παρουσιαζε σημάδια του οξέος συνδρόμου ακτινοβολίας, το οποίο είναι μερικές φορές γνωστό ως ασθένεια ακτινοβολίας.
Μετά από τη 26η εβδομάδα εγκυμοσύνης, η ευαισθησία στην ακτινοβολίας του αγέννητου μωρού είναι παρόμοια με αυτήν ενός νεογέννητου. Στη 26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, το αγέννητο μωρό αναπτύσσεται αρκετα αν και όχι πλήρως. Τα αγέννητα μωρά που εκτίθενται στην ακτινοβολία στη μήτρα κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου της εγκυμοσύνης δεν είναι πλέον ευαίσθητα στα αποτελέσματα της ακτινοβολίας από είναι νεογνά. Αυτό σημαίνει ότι οι ατέλειες γέννησης δεν είναι πιθανό να εμφανιστούν, και μόνο μια μικρή αύξηση στον κίνδυνο καρκίνο αργότερα στη ζωή αναμένεται. Πάλι, είναι σημαντικό για τις γυναίκες που ανησυχούν για την έκθεση ακτινοβολίας στα αγέννητα μωρά τους για να συμβουλευθούν τον παθολόγο τους

Labels:

Τι μπορεί να κάνει ο πολίτης για να προστατεύσει τον εαυτό του σε μια ραδιολογική επίθεση;

Για να προσδιοριστεί εάν κάποιος έχει εκτεθεί σε ακτινοβολία στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται ειδικός εξοπλισμός όπως ένας απαριθμητής Geiger.
Στην περίπτωση που ραδιενεργός σκόνη πέσει από μια βρόμικη βόμβα, μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις διαδικασίες απορρύπανσης. Μέχρι το 95 τις εκατό της ραδιενεργού σκόνης των εξωτερικά μολυσμένων ατόμων μπορεί να απομακρυνθεί όταν αφαιρέσουμε τον εξωτερικό ρουχισμό τους και πλύνουμε το δέρμα που εκτέθηκε. Εάν γίνει σαμποτάζ σε πυρηνικό εργοστάσιο και διαφύγει μεγάλη ποσότητα ραδιενεργού υλικού θα είναι σπουδαίο για τα παιδιά να πιουν Ιωδιούχο Κάλιο για προστασία από τον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Καμιά από τις μεθόδους αυτές δεν προσφέρει προστασία από την "διεισδυτική ακτινοβολία" όπως ακτίνες γάμμα ή τα νετρόνια. Άνθρωποι που εκτέθηκαν στην διαπεραστική ακτινοβολία θα πρέπει να προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση τους με το να απομακρυνθούν όσο το δυνατό μακρύτερα από την πηγή της ακτινοβολίας και μεγιστοποιώντας το ποσό της θωράκισης μεταξύ των ίδιων και της πηγής ακτινοβολίας.
Τελικά συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να μην πανικοβάλλονται. Η εκκένωση και η απορρύπανση, στην περίπτωση μιας χαμηλού επιπέδου ραδιενεργού μόλυνσης, μπορεί να καθυστερήσει για μέρες ή για εβδομάδες χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας.

Labels:

Πώς μπορεί να προστατευθεί κανείς από την πυρηνική ραδιενεργό τέφρα;

Η μόνη προστασία από την πυρηνική ραδιενεργό τέφρα είναι η ελαχιστοποίηση της έκθεσής σε αυτή. Πρέπει γρήγορα να ψάξει για καταφύγιο όσο το δυνατόν πιο μακριά από την ραδιενεργό πηγή. Το καταφύγιο που παρέχει το καλύτερο δυνατό προστατευτικό κάλυμμα είναι ένα υπόγειο ή τα εσωτερικά δωμάτια ενός σπιτιού. Τα πυκνότερα υλικά όπως το σκυρόδεμα ή το μέταλλο παρέχουν την καλύτερη προστασία από την ακτινοβολία. Ο αρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η επιβίωση. Να προσπαθήσει να αφαιρέσει τα όποια σωματίδια από τη ραδιενεργό τέφρα έχουν καθίσει στο σώμα του προτού μπει στο καταφύγιο, αλλά να μην τον κρατήσει αυτή η αναζήτηση εκτός καταφύγιου. Να μην καθυστερήσει την είσοδο του μέσα σε στο καταφύγιο για να αφαιρέσει τη ραδιενεργό τέφρα εντελώς από το ρουχισμό του. Οποιοδήποτε εξωτερική έκθεση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε ραδιενεργό τέφρα που θα μπορούσε να τον ακολουθεί στο καταφύγιο. Εάν η ραδιενεργός τέφρα πέσει πριν αυτός φτάσει στο καταφύγιο, να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του σώματος για να μην καθίσουν τα σωματίδια πάνω στο δέρμα του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φορά μακριά μανίκια, καπέλο και γάντια. Εάν επαρκής ρουχισμός δεν είναι διαθέσιμος, να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε διαθέσιμο υλικό όπως εφημερίδα για να καλύψει το κεφάλι του. Να βάλει τα χέρια στις τσέπες του για να μην πέσει ραδιενεργός τέφρα. Εάν ο αέρας είναι πολύ σκονισμένος, ένα διπλωμένο ύφασμα που καλύπτει τη μύτη και το στόμα μπορεί να ενεργήσει ως φίλτρο. Αυτό μπορεί να αποτρέψει κάποια κατάποση ή εισπνοή σωματίδιων ραδιενεργούς τέφρας..

Labels:

Ένας αγρότης έχει γαλακτοκομικές αγελάδες και άλλο ζωικό κεφάλαιο. Τι θα πρέπει να κάνει με το αυτό το ζωικό κεφάλαιό εάν υπάρχει ραδιενεργός τέφρα;

Βοοειδή που βόσκουν, των οποίων το κρέας ή το γάλα καταναλώνεται από τον άνθρωπο, μπορούν να φάνε ραδιενεργά σωματίδια που κατακάθονται στο έδαφος. Πρέπει να προσέχει τις επίσημες προειδοποιήσεις για να αποτραπεί αυτό το είδος της έκθεσης. Σε περίπτωση τυχαίας ραδιενεργού απελευθέρωσης, πρέπει να προετοιμαστεί ώστε το τάισμα των ζωών (το νερό επίσης) να γίνεται μέσα στα καταφύγια. Να ακούει το σύστημα έκτακτης ανάγκης στην τηλεόραση ή στο ραδιοσταθμό για πληροφορίες πάνω στο θέμα. Να βάλει τα κατοικίδια ζώα ή το ζωικό κεφάλαιο σε προστατευόμενους χώρους και να παρέχει αποθηκευμένη τροφή και νερό. Να καλέσει το τοπικό γραφείο Γεωργικών Πληροφοριών για περισσότερες πληροφορίες.

Labels:

Εαν ευρίσκεται κάποιος σε περιοχή που επηρεάζεται από την ακτινοβολία, τι θα πρέπει να κάνει ;

Να ακούει το τοπικό σύστημα έκτακτης ανάγκης που μεταδίδει από την τηλεόραση ή τους ραδιοσταθμούς, για πάρει πληροφορίες και οδηγίες. Να πάει στο εσωτερικό του σπιτιού και να κλείσει όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Να κλείσει τους ανεμιστήρες, τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού και οποιουσδήποτε άλλους αεραγωγούς. Επίσης να κρατήσει τις τηλεφωνικές γραμμές στου ανοικτές για επικοινωνία έκτακτης ανάγκης. Να καλύψει όλα τα ανοικτά κιβώτια με τρόφιμα. Οι κλειστές/συσκευασμένες προμήθειες τροφίμων, νερού και γάλακτος στο σπίτι του πρέπει να είναι ασφαλείς. Να μην τρώει καθόλου φρέσκα προϊόντα, πχ από έναν κήπο, έως ότου έχει την διαβεβαίωση ότι είναι αυτά είναι ασφαλή. Να βάλει τα κατοικίδια ζώα σε καλυμμένο χώρο και να παρέχει σε αυτά αποθηκευμένη τροφή και νερό. Να παραμείνει στο εσωτερικό έως ότου ειδοποιηθεί ότι είναι ασφαλής να βγει έξω. Να παραμείνει συντονισμένος στην τοπική τηλεόραση και το ραδιοσταθμό για πληροφορίες και οδηγίες έκτακτης ανάγκης.

Labels:

Υπάρχει τηλεοπτικός η ραδιοφωνικός σταθμός στην περιοχή μου που θα μας κρατά ενημερωμένους κατά τη διάρκεια μιας πυρηνικής καταστροφής

Αυτό θα πρέπει να ελέγχεται εκείνες τις στιγμές.

Labels:

Πώς μπορώ να προστατευθεί κανείς από το ωστικό κύμα που προκαλείται από την έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας;

Εάν έχει ειδοποιηθεί για επικείμενη πυρηνική έκρηξη θα πρέπει να καταφύγει στην καλύτερα προστατευόμενη διαθέσιμη εγκατάσταση η χώρο. Θα πρέπει να Βάλει το πρόσωπο του πίσω από ένα ογκώδες αντικείμενο και να προστατεύσει τα μάτια του. Είναι δυνατό να αποφευχθούν μερικά δυσάρεστα αποτελέσματα του άμεσου ωστικού κύματος και της θερμικής έκθεσης της ακτινοβολίας εάν αυτά τα μέτρα παρθούν αμέσως.

Labels:

Πώς μπορεί να προστατευθεί κανείς από την άμεση έκθεση ακτινοβολίας μετά από μια πυρηνική έκρηξη;

Η πρώτη ενέργεια του θα είναι η αναζήτηση καταφύγιου. Οι τρεις σημαντικές παράμετροι που βοηθούν στην μείωση της έκθεσης από την ακτινοβολία είναι ο χρόνος, η απόσταση και η προστασία. Όσο λιγότερο χρόνο παραμένει κανείς σε μια περιοχή ακτινοβολίας, τόσο μικρότερη έκθεση θα δεχθεί. Όσο μακρύτερα ευρίσκεται από την πηγή ενός ραδιενεργού υλικού τόσο μικρότερη θα είναι η έκθεση που θα δεχθεί επειδή η ένταση της ακτινοβολίας μειώνεται όσο απομακρυνόμαστε από την πηγή της. Όσο περισσότερο υλικό τοποθετείται μεταξύ του ατόμου και της πηγής ακτινοβολίας τόσο μικρότερη έκθεση θα δέχεται. Η ένταση της ακτινοβολίας μειώνεται με την απορρόφηση και τη σκέδαση της από το υλικό. Ο μόλυβδος είναι η αποτελεσματικότερη ασπίδα. Κάποια προστασία δίνει το ξύλο ή το πλαστικό. Ουσιαστικά οποιοδήποτε υλικό προστατεύει σε κάποιο βαθμό από την ραδιενεργό ακτινοβολία.

Labels:

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τρόφιμα που δεν προστατεύθηκαν μετά από μια πυρηνική επίθεση;

Οποιαδήποτε τρόφιμα που μεταφέρθηκαν από ένα εκτός καταφύγιου χώρο, δυνητικά θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν επηρεαστεί από ραδιενεργό μόλυνση και θα πρέπει πιθανώς να καθαριστούν. Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να πλυθούν, εάν είναι δυνατόν και να ξεφλουδιστούν ή να καθαριστούν σε βαθος. Τα μη μολυσμένα τρόφιμα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πρώτα, μετά από μια πυρηνική επίθεση. Εντούτοις, δεν πρέπει να αποθαρρύνουμε την κατανάλωση τροφίμων, με την αιτιολογία ότι οι τροφές μπορεί να έχουν μολυνθεί. Οι κίνδυνοι υγείας που συνδέονται με την κατανάλωση των μολυσμένων τροφίμων είναι προτιμητέοι από τον ίδιο τον λιμό.

Labels:

Μπορεί η ραδιενεργός τέφρα να μολύνει τα τρόφιμα;

Η ραδιενεργός τέφρα είναι προκαλείται από την πτώση αερομεταφερόμενου ραδιενεργού υλικού. Εάν οι χώροι που φυλάσσονται τα τρόφιμα είναι εκτεθειμένοι θα μπορούσαν να μολυνθούν από τη ραδιενεργό τέφρα. Το κοινό θα πρέπει να προσέχει τις επίσημες προειδοποιήσεις για να αποτραπεί αυτός ο τρόπος έκθεσης. Επιπλέον, το κράτος και οι υπεύθυνες υπηρεσίες θα διεξάγουν ελέγχους για να καθορίσουν εάν υπάρχουν προβλήματα με τις τοπικές προμήθειες τροφίμων, νερού ή γάλακτος. θα πρέπει να πάρουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις για να αποφευχθεί η μόλυνση των αποθηκευμένων τρόφιμων από τα ραδιενεργά σωματίδια της τέφρας. Θα πρέπει να κρατάμε τα τρόφιμα καλυμμένα ή να τα φυλάσσουμε σε κλειστά κιβώτια

Labels:

Θα πρέπει να συσσωρεύω τρόφιμα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης;

Βοηθά εάν είμαστε ανεφοδιασμένοι σε τρόφιμα και νερό καλά συσκευασμένα, που διατηρούνται για μακρύ χρονικό διάστημα και δεν αλλοιώνονται.

Labels:

Εάν υπάρχει ένα καταστροφικό γεγονός, τι θα πρέπει να γίνει με τα κατοικίδια ζώα ενός σπιτιού;

Στην περίπτωση ενός καταστροφικού γεγονότος η τακτοποίηση των κατοικίδιων ζώων ενός σπιτιού είναι πολύ σημαντική παράμετρος απάντησης. Θα πρέπει να υπάρχει λοιπόν να αποτελέσει τμήμα του οικιακού προγραμματισμού σε περίπτωση καταστροφής. Συγκεκριμένα θα πρέπει να γνωρίζουμε οτι:
τα κατοικίδια ζώα δεν επιτρέπονται στα δημόσια καταφύγια έκτακτης ανάγκης για λόγους υγείας και χώρου. Τα περισσότερα κράτη επιτρέπουν εκπαιδευμένα σκυλιά οδηγών για τα πρόσωπα με ειδικές ανάγκες να μείνουν στα καταφύγια έκτακτης ανάγκης μαζί με τους ιδιοκτήτες τους.
εάν είναι αναγκαία η εκκένωση του σπιτιού είναι προτιμότερο να κατευθυνθούμε σε σπίτι φίλων ή συγγενή ή σε κάποιο ξενοδοχείο που επιτρέπει ζώα. Είναι καλύτερο να παίρνουμε μαζί μας τα κατοικίδια ζώα που έχουμε. Θα πρέπει να υπάρχει στο σχεδιασμό πρόβλεψη ως προς το που μπορεί να μείνουν η εάν πρέπει να τα αφήσουμε πίσω. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μην επιζήσουν εάν τα αφήσουμε πίσω.
εάν όμως είμαστε υποχρεωμένοι να αφήσουμε τα κατοικίδια ζώα πίσω, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχει διασφαλιστεί η φροντίδα τους.

Labels:

Ο φαρμακοποιός μου θα μου δώσει ποσότητα για αρκετούς μήνες σε μια φορά;

Ο παθολόγος και ο φαρμακοποιός σας θα το καθορίσουν βασιζόμενοι στις ανάγκες σας και στη διαθεσιμότητα του φαρμάκου.

Labels:

Πρέπει να πάρει κάποιος ορισμένα φάρμακα κάθε ημέρα. Πως θα σιγουρευτεί ότι έχει ποσότητα αρκετή, στην περίπτωση ενός τρομοκρατικού γεγονότος ή μιας ρ

Ορισμένες παθήσεις απαιτούν την λήψη, σε συγκριμένες ώρες και για ορισμένο χρονικό διάστημα, φαρμακευτικών παρασκευασμάτων. Για διασφάλιση της αναγκαίας λήψης αυτών των φαρμάκων θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τον παθολόγο ή τον φαρμακοποιό του για να προσδιοριστούν τα φάρμακα εκείνα που πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα και σε επαρκή ποσότητα.

Labels:

Πιθανός στόχος τρομοκρατών είναι η δηλητηρίαση του πόσιμου νερού. Είναι δυνατή μια τέτοια ενέργεια;

Η παροχή πόσιμου ύδατος θεωρείται σχετικά ασφαλής επειδή οι περισσότεροι μολυσματικοί παράγοντες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, απαιτούνται σε πολύ μεγάλες ποσότητες για να προκαλέσουν μόλυνση ενός μεγάλου δημόσιου συστήματος παροχής νερού. Επίσης πολλά δημόσια συστήματα νερού, ιδιαίτερα εκείνα που εξυπηρετούν τις μεγάλες κωμοπόλεις και πόλεις, έχουν διαδικασίες επεξεργασίας και είναι ήδη σε θέση να απενεργοποιήσουν πολλούς μολυσματικούς παράγοντες.
Η τρομοκρατική απειλή στις παροχές πόσιμου ύδατος είναι πρόκληση μόλυνσης από χημικούς, βιολογικούς ή ραδιολογικούς παράγοντες.
Πρόσθετες απειλές στην παροχή νερού είναι πρόκληση ζημιών, καταστροφών ή δολιοφθοράς των φυσικών υποδομών ενός συστήματος παροχής νερού και το σαμποτάζ στο συγκρότημα ηλεκτρονικών υπολογιστών του.

Labels:

Ποιο είδος ανεφοδιασμού τροφίμων θα πρέπει να έχω διαθέσιμο στην περίπτωση τρομοκρατικού γεγονότος;

Είναι πάντα μια καλή ιδέα να υπάρξει ένας ανεφοδιασμός των τροφίμων σε ετοιμότητα διάρκειας δύο εβδομάδων. Ο ευκολότερος τρόπος να αναπτυχθεί ένα δεκαπενθήμερο απόθεμα είναι να αυξηθεί το ποσό βασικών τροφίμων που κρατάτε κανονικά στα ράφια σας.
Εάν η δραστηριότητα μειωθεί, οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να επιζήσουν με τη μισή συνηθισμένη εισαγωγή τροφίμων τους για μια εκτεταμένη περίοδο ή ακόμα και να περάσουν χωρίς τρόφιμα για πολλές ημέρες.
Τα τρόφιμα, αντίθετα από το νερό, μπορούν να διανεμηθούν ακίνδυνα, εκτός από τα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες.
Εάν η παροχή νερού είναι περιορισμένη, προσπαθήστε να αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και πρωτεϊ'νες. Μην συσσωρεύστε αλμυρά τρόφιμα, δεδομένου ότι θα σας καταστησουν διψασμένους.
Ιδιαίτερη προσοχή:
Προσπαθήστε να περιλαμβάνετε τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας και διατροφής.
Τα καλύτερα τρόφιμα για να περιληφθούν είναι αυτά που δεν απαιτούν καθόλου ψύξη, προετοιμασία ή μαγείρεμα. Αποθέματα τρόφιμων που συνδέονται με ειδικές διατροφές και τις αλλεργίες.
Οι θηλάζουσες μητέρες μπορεί να χρειαστούν υγρές τροφές, σε περίπτωση που είναι ανίκανες να θηλάσουν.
Μην ξεχάστε τρόφιμα για τα κατοικίδια ζώα σας.
Συμβουλές αποθήκευσης:
Κρατήστε τα τρόφιμα σε ένα ξηρό, δροσερό σημείο – μια σκοτεινή περιοχή εάν είναι δυνατόν.
Κρατήστε πάντα τα τρόφιμα καλυμμένα. Ανοικτά κιβώτια ή δοχεία τροφίμων προσεκτικά έτσι ώστε μπορείτε να τους κλείσετε στενά μετά από κάθε χρήση. αδειάστε ανοιγμένες συσκευασίες ζάχαρης, ξηρούς καρπούς και καρύδια σε αεροστεγή δοχεία για να τα προστατεύσετε από τα παράσιτα.
Επιθεωρήστε όλα τα τρόφιμα για σημάδια επιδείνωσης πριν από τη χρήση. Τρόφιμα χρήσης προτού να πάνε κακά, και να αντικαταστήσουν με τις φρέσκες προμήθειες, την ημερομηνία με το μελάνι ή το δείκτη. Βάλτε τα νέα αντικείμενα στο πίσω μέρος της περιοχής αποθήκευσης και τα παλαιότερα μπροστά.
Συμβουλές διατροφής:
Τρώτε τουλάχιστον ένα ισορροπημένο γεύμα κάθε ημέρα. Κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά μια καταστροφή, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η δύναμη σας. Θα πρέπει να πάρετε αρκετές θερμίδες για να σας επιτραπεί να κάνετε οποιαδήποτε απαραίτητη εργασία.
Πίνετε αρκετά υγρά για να επιτρέψετε στο σώμα σας να λειτουργήσει κατάλληλα.
Περιλαμβάνετε βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πρωτεϊνικά συμπληρώματα, στο απόθεμά σας για να βεβαιώσετε επαρκή διατροφή.
Ζωή του προϊόντος στο ράφι των κοινών τροφίμων:
Χρησιμοποιήστε αυτά τα τρόφιμα μέσα σε 6 μήνες: Κονιοποιημένο γάλα (σε κουτιά), ξηροί καρποί (σε μεταλλικά κιβώτια), ξηρά, τραγανά κρακερ (σε κιβώτια μετάλλων), πατάτες.
Χρησιμοποιήστε αυτά τα τρόφιμα μέσα σε ένα έτος: Κονσερβοποιημένες συμπυκνωμένο κρέας και φυτικές σούπες, κονσερβοποιημένα φρούτα, χυμοί και λαχανικά φρούτων, έτοιμα για κατανάλωση δημητριακά και άψητα στιγμιαία δημητριακά (στα εμπορευματοκιβώτια μετάλλων), βούτυρο φιστικιών, ζελατίνα, σκληρή καραμέλα και κονσερβοποιημένα καρύδια, βιταμίνη C,
Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να αποθηκευτούν κατά τρόπο αόριστο (σε κατάλληλα κιβώτια και συνθήκες): Σίτος, φυτικά έλαια, ξηρό καλαμπόκι, μπεικινγκ παουντερ, στιγμιαίος καφές, τσάι και κακάο, αλατισμένο, άσπρο ρύζι, προϊόντα σούπας, ξηρά ζυμαρικά,
Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος:
Τα παγωμένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα που θερμαίνονται επάνω από 40 βαθμούς fahrenheit για περισσότερο από δύο ώρες δεν είναι ασφαλή να φαγωθούν. Τα παγωμένα τρόφιμα που ξεπαγώνουν εντελώς και θερμαίνονται σε θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς κελσιου πρέπει να μαγειρευτούν και να φαγωθούν αμέσως ή να απορριφθούν. Αφού μαγειρευτούν, τα αντικείμενα μπορούν να ψυχθούν η κονσερβοποιηθούν.
Τα τρόφιμα σε έναν ψυκτήρα χωρίς ισχύ μπορούν να μείνουν παγωμένα για μια έως τρεις ημέρες εάν η πόρτα παραμένει κλειστή, ο ψυκτήρας είναι σχεδόν πλήρης, η εξωτερική θερμοκρασία είναι μέτρια και ο ψυκτήρας είναι μεγάλος και καλά μονωμένος.
Μαγείρεμα μετά από μια διακοπή ρεύματος:
Μην χρησιμοποιήστε ποτέ ξυλάνθρακα, σχάρες αερίου ή σόμπες κατασκήνωσης που χρησιμοποιούν βενζίνη ή στερεά καύσιμα στο εσωτερικό. Κινδυνεύετε τόσο από ασφυξία από το μονοξείδιο άνθρακα όσο και από την πιθανότητα μια καταστρεπτικής πυρκαγιάς.
Το ξύλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το εσωτερικό μαγείρεμα στις ξύλινες σόμπες ή στις εστίες εάν οι σωλήνες των καπνοδόχων και των σομπών είναι άθικτοι.

Labels:

Ποιους θα πρέπει να καλέσει κανείς εάν ανησυχεί για το πόσιμο νερό;

Εάν στο πόσιμο νερό της προτίμησης σας, υπάρχουν μυρωδιές ή αισθανόσαστε κάτι το ασυνήθιστο, θα πρέπει να έλθετε σε επαφή με μια από τις υπηρεσίες εκείνες που ασχολούνται με τη χρησιμοποιούμενο νερό
Εγκαταστάσεις παροχής νερού. Εάν αγοράζει το πόσιμο νερό του από ένα δημόσιο η κεντρικό σύστημα νερού, αρχικά πρέπει να έρθει σε επαφή με τις Αρχές του Οργανισμού αυτού. Μπορείτε να έρθει επίσης σε επαφή με το τοπικό τμήμα Υγείας, για να διασφαλίσει την οικογένειά του.
Υπουργείο που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο τόσο της παραγωγής και διανομής στο κοινό του πόσιμου νερού όπως και αυτό που είναι υπεύθυνο για την παροχή προστατευτικών πληροφοριών
Αρχές Δημόσιας Υγείας για να ενημέρωση πάνω στις υπηρεσίες υγείας που είναι διαθέσιμες για αντιμετώπιση και περίθαλψη των τυχόν θυμάτων.
Φαρμακεία που μπορούν να προμηθεύσουν το κατάλληλο κάθε φορά φαρμακευτικό αντίδοτο η βοήθημα.

Labels:

Θα ειδοποιηθώ εάν κάτι πάει στραβά με το νερό;

Οι τοπικές εγκαταστάσεις παροχής νερού (ο Οργανισμός που διανέμει και πωλεί το πόσιμο νερό) πρέπει να ειδοποιήσει το κοινό εάν υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας με αυτό. Αυτή η ειδοποίηση πρέπει να είναι άμεση (μέσα σε 24 ώρες) εάν υπάρχει επικείμενη ή άμεση απειλή.
Ακούστε τις Αρχές έκτακτης ανάγκης από την τηλεόραση ή κάποιο ραδιοσταθμό, για πληροφορίες πάνω στο πόσιμο νερό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείαςς μπορούν να δώσουν συγκριμένες πληροφορίες για τις επιπτώσεις και τη περίθαλψη των ενδεχόμενων θυμάτων από το μολυσμένο νερό ( αφού εντοπισθεί ο μολυσματικός παράγοντας που έχει διαλυθεί σε αυτό). Ένας κατάλογος των διαθέσιμων μονάδων υγείας που θα είναι ικανές να παρέχουν την ειδικευμένη περίθαλψη θα είναι τότε διαθέσιμος

Labels:

Άκουσα μια ανακοίνωση ότι δεν πρέπει να πίνουμε νερό από τη βρύση. Τι πρέπει να κάνω τώρα;

Ακολουθήστε τις συστάσεις που μεταδίδονται ραδιοφωνικά ή τηλεοπτική εκ μέρους των αρχών έκτακτης ανάγκης πάνω στην ασφαλή κατανάλωση ύδατος.
Ορισμένες ενέργειες που αφορούν τον ανεφοδιασμό και τη φύλαξη ποσότητας νερού καλό θα είναι να τηρούνται. Ο προγραμματισμός του ανεφοδιασμού θα πρέπει να καλύπτει ένα διάστημα τριών ημερών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δέκα λίτρα για κάθε άτομο της οικογένειας. Αυτό θα μπορούσε να δώσει στις αρμόδιες Αρχές Υγείας ικανοποιητικό χρόνο για να εξασφαλίσουν στον πληθυσμό τον ανεφοδιασμό του πόσιμου νερού. Αυτό μπορεί να γίνει με τη διασφάλιση του ανεφοδιασμού με εμφιαλωμένο νερό του εμπορίου.

Labels:

Γιατί δεν είναι δυνατό να ενημερωθεί εκ των προτέρων το κοινό τι πρέπει να κάνει σχετικά με το πόσιμο νερό;

Σε μια συνηθισμένη καταστροφή, υπάρχουν τυποποιημένες διαδικασίες στη μεταφορά νερού έκτακτης ανάγκης, στην απολύμανση και στη χρησιμοποίηση του διαθέσιμου νερού.
Εντούτοις λόγω της πολυπλοκότητας μιας καταστροφής, του αγνώστου του ενεχόμενου παράγοντα και της αβέβαιης φύσης των τρομοκρατικών όπλων, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι πρέπει να κάνουμε για το πόσιμο νερό. Αυτό που μπορεί να λειτουργεί στη μια περίπτωση μπορεί να μην λειτουργεί στην άλλη.

Labels: