Radiological Disaster Info

Wednesday, January 24, 2007

Πώς ξέρω σε πόση ακτινοβολία έχω εκτεθεί;

Πιθανώς δεν ξέρετε ποια δόση έχετε λάβει, εκτός αν διαγνωστεί από έναν γιατρό. Επιδιώξτε ιατρική βοήθεια. Η σοβαρότητα/ένταση και ο χρόνος της έναρξης της πρόωρης ασθένειας ακτινοβολίας μετά από την έκθεση είναι σημαντικοί δείκτες στον καθορισμό των επόμενων συμπτωμάτων της ασθένειας.
Η έκθεση του πληθυσμού ως αποτέλεσμα μιας ραδιολογικής καταστροφής οδηγεί σε συγκριμένους τρόπους έκθεσης (άμεση, μόλυνση, κατάποση). Η δόση στο θυρεοειδή είναι αποτέλεσμα της συγκέντρωσης ραδιενεργού Ιωδίου και παρόμοιων ραδιονουκλεϊδίων στον θυρεοειδή αδένα. Η ολόσωμη έκθεση προκαλείται κατά ένα μεγάλο μέρος από την εξωτερική ακτινοβολία. Η εσωτερική μόλυνση είναι για μερικά ραδιονουκλιδια πολύ σοβαρός τρόπος έκθεσης.
Η απορροφουμένη δόση σε ολόκληρο το σώμα είναι πιθανό περίπου 20 φορές πιο επιβλαβής, από την άποψη των πρόσφατων επιπτώσεων επιπτώσεων στην υγεία, από την ίδια δόση στο θυρεοειδή.
Ο πληθυσμός που εκτίθεται στην ακτινοβολία σε συγκεκριμένο ατύχημα μπορεί να διαιρεθεί σε τέσσερις κατηγορίες: (1) προσωπικό των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων που συμμετέχουν σε διαδικασίες καθαρισμού (2) κοντινοί κάτοικοι των εγκαταστάσεων που εκκενώνουν ζώνη 30km κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο εβδομάδων μετά το γεγονός (3) ο πληθυσμός της γειτονικής περιοχής, που περιλαμβάνει ειδικά τους κατοίκους των μολυσμένων περιοχών και (4) ο πληθυσμός των γειτονικών χωρών εάν η καταστροφή εχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home