Radiological Disaster Info

Wednesday, January 24, 2007

Τι σημαίνει "επικίνδυνη ακτινοβόληση" και τι συμβαίνει με τα θύματα;

Η σκόνη, η τέφρα και ο κονιορτός που δημιουργούνται από την πυροδότηση μιας βρόμικης βόμβας μπορεί να πέσουν στο δέρμα ενός ατόμου ή αυτό να τα εισπνεύσει, όπως και να τα καταπιεί. Ακόμη χειρότερο είναι η ραδιενεργός σκόνη να απορροφηθεί από τα τραύματα. Τα θύματα μπορεί επίσης να εκτεθούν σε ακτινοβολία από ραδιενεργά υλικά που έχουν διασπαρεί στη κοντινή περιοχή. Τα αποτελέσματα των ακτινοβολιών επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα με διαφορετικούς τρόπους αλλά οι επιπτώσεις μπορεί να φανούν μετά από πολλά χρόνια. Καρκίνος και θάνατος είναι από τις σοβαρές συνέπειες μιας "επικίνδυνης ακτινοβόλησης".
Η "επικίνδυνη ακτινοβόληση" εκφράζεται καλύτερα από το σύνδρομο ακτινοβολιών (ARS), ή ασθένεια ακτινοβολιών, η οποία συνήθως προκαλείται όταν εν άτομο δέχεται μεγάλη δόση ακτινοβολίας στο σώμα του σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα άμεσα συμπτώματα του ARS είναι ναυτία, εμετός και διάρροια. Αργότερα λόγω προβλημάτων του μυελού των οστών αρχίζει απώλεια βάρους και συμπτώματα γρίπης, μόλυνσης και αιμορραγίας. Η επιβίωση εξαρτάται από τη δόση ακτινοβολίας. Για όσους επιβιώσουν πλήρης ανάρρωση διαρκεί από μερικές εβδομάδες μέχρι 2 χρόνια.
Τα θύματα κοντά στην βρόμικη βόμβα μπορεί επίσης να απορροφήσουν ραδιενεργά κατάλοιπα στα σώματα τους. Η ακτινοβολία που απελευθερώνεται από τα ραδιενεργά υλικά μέσα στο σώμα μπορεί να καταστρέψει ιστούς όπως το ήπαρ, το θυρεοειδή, τα νεφρά ή τα οστά και να αυξήσει τις πιθανότητες του ατόμου να προσβληθεί στο μέλλον από καρκίνο.
Τα παιδιά που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία ευρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μεγάλους. Η έκθεση στα αγέννητα μικρά μας ανησυχεί ιδιαίτερα επειδή το ανθρώπινο έμβρυο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην ακτινοβολία

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home