Radiological Disaster Info

Friday, January 5, 2007

Εάν ακούσω τον τοπικό ραδιοσταθμό ποιο είδος πληροφοριών θα πάρω για μια πυρηνική επίθεση;

Οι πληροφορίες τις οποίες θα έχει κάποιος σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης είναι οι παρακάτω:
Ο πυρηνικός κίνδυνος και οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών που παρουσιάζονται από τους διάφορους τρόπους έκθεσης του πληθυσμού.
Η περιοχή που επηρεάστηκε και οι άμεσες ενέργειες αφορούν την περιοχή αυτή. Οι γειτονικές από την πυρηνική έκρηξη περιοχές θα πρέπει να προετοιμαστούν για προστατευτικές ενέργειες.
Οι τρόποι προστασίας του πληθυσμού που θα πρέπει να αρχίζουν εφαρμόζονται.
Οι διαδρομές εκκένωσης, που ίσως απαιτηθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Οι θέσεις των καταφύγιων. Εάν απαιτηθεί η χρήση καταφύγιου θα πρέπει να γίνει γνωστή η θέση τους για άμεση χρησιμοποίηση τους
Οι ιατρικές μονάδες και εγκαταστάσεις που έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και μπορούν να περιθάλψουν τα θύματα μιας πυρηνικής επίθεσης.
Οι τηλεφωνικοί αριθμοί τους οποίους μπορούμε να καλέσουμε για πρόσθετη βοήθεια, εάν αυτό απαιτηθεί.

Labels:

Πώς θα ειδοποιηθώ εάν υπάρχει μια ραδιολογική έκτακτη κατάσταση;

Μια ραδιολογική έκτακτη ανάγκη σημαίνει απελευθέρωση ή σοβαρό κίνδυνο απελευθέρωσης ραδιενεργού υλικού. Σε περίπτωση τέτοιας έκτακτης κατάστασης, οι Αρχές θα μπορούσαν να τραβήξουν την προσοχή σας με διάφορους τρόπους. Μέσα από ανακοινώσεις των κατά τόπους Αρχών έκτακτης ανάγκης, μέσα από τη τηλεόραση ή το ραδιόφωνο ή με τη βοήθεια σειρήνας. Θα μπορούσατε επίσης να πληροφορηθείτε τηλεφωνικώς, η από προσωπικό έκτακτης ανάγκης που θα φτάσει κοντά σας.
Θα πρέπει να ακούτε με προσοχή τους ραδιοσταθμούς.

Labels:

Θα ειδοποιήσουν οι Αρχές εάν πυρηνικά όπλα χρησιμοποιηθούν;

Σε περίπτωση που πυρηνικά όπλα χρησιμοποιηθούν εκτός από την άμεσα προσβληθείσα περιοχή, στην οποία τα σημάδια ενός πυρηνικού γεγονότος θα είναι ορατά, υπάρχουν και οι γειτονικές περιοχές οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις από την εκπεμπόμενη από το ραδιενεργό σύννεφο ακτινοβολία και για το σκοπό αυτό θα πρέπει να ειδοποιηθούν οι αρμόδιοι για να αρχίσουν οι διαδικασίες προστασίας του πληθυσμού όπως είναι τα καταφύγια, η εκκένωση, η φαρμακευτική προστασία κλπ. Σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης, τα τοπικά τμήματα υγείας θα ενημερώσουν το κοινό για τις ενέργειες περίθαλψης του πληθυσμού και φαρμακευτικής αντιμετώπισης των συνεπειών μιας πυρηνικής έκρηξης

Labels:

Η έκρηξη είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα τρομοκρατικής ενέργειας ή καταστροφής γενικότερα. Στην περίπτωση αυτή τι μπορεί να κάνει ο πολίτης

Μετά από μια έκρηξη θα πρέπει να απομακρυνθεί από την περιοχή αμέσως, αυτό είναι δυνατό. Εάν η έκρηξη συμβεί σε κάποιο κτίριο, όπου εκείνη τη στιγμή ευρίσκεται, θα πρέπει να εντοπίσει την κοντινότερη έξοδο κινδύνου και να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ήρεμα. Οι παρακάτω περιπτώσεις ισχύουν και απαιτείται διαφορετική αντίδραση.

Εάν υπάρχει πυρκαγιά.
θα πρέπει να καλύψει τη μύτη και το στόμα του με ένα υγρό ύφασμα, να παραμένει χαμηλά στο πάτωμα. Να προσπαθήσει να βγεί κατόπιν από το κτίριο όσο πιο γρήγορα μπορεί.
Κατά την προσέγγιση μιας κλειστής πόρτας, χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος του χεριού του, να αγγίζει ελαφρά το χαμηλότερο μέρος της πόρτας. Εάν αυτό δεν είναι καυτό, να στηριχθεί στην πόρτα και να την ανοίξει αργά. Εάν αυτή αγγίζοντας την αποδειχθεί καυτή, να μην την ανοίξει και να ψάξει μια εναλλακτική διαδρομή διαφυγής.
Να παραμένει όσο αυτό είναι δυνατό κάτω από το σύννεφο καπνό. Ο καπνός και τα δηλητηριώδη αέρια μαζεύονται πρώτα κατά μήκος της οροφής.
Εάν έχει παγιδευτεί κάποιος ανάμεσα σε συντρίμμια.
Εάν είναι δυνατόν, ψάξτε για μια διαδρομή διαφυγής. Σε μερικά κτίρια, μπορείτε να είστε σε θέση να σπάσετε ένα τοίχο η παραβάν ή να αναρριχηθείτε μέσω μιας ψευδοροφής σε ένα άλλο απελευθερωμένο δωμάτιο.
Χτυπήστε έναν σωλήνα ή έναν τοίχο έτσι ώστε οι διασώστες να μπορούν να σας ακούσουν όπου είστε. Χρησιμοποιήστε μια σφυρίχτρα εάν είναι διαθέσιμη. Αρχίστε τις κραυγές μόνο ως τελευταία λύση, διότι με τις φωνές μπορεί να σας αναγκαστείτε να εισπνεύσετε επικίνδυνα ποσά σκόνης.
Χρησιμοποιήστε έναν φακό εάν είναι απαραίτητο. Μην ανοίγετε διακόπτες ή ανάβετε σπίρτα.
Εάν είναι κανείς ανίκανος να μετακινηθεί από την έκρηξη
Θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια για τους σοβαρά τραυματισμένους ανθρώπους.
Να αποφεύγει να μπαίνει σε κτίρια που έχουν ήδη καταρρεύσει. Να μην προσπαθεί να σώσει ανθρώπους που είναι μέσα σε ένα γκρεμισμένα κτίρια εκτός αν ο ίδιος είναι εκπαιδευόμενος σε αυτό. Θα πρέπει να περιμένει να φθάσει το προσωπικό έκτακτης ανάγκης
Να ελέγξει για ζημίες με τη χρησιμοποίηση ενός φακού. Να μην ανάβει σπίρτα ή κεριά και να μην ανοίγει τους ηλεκτρικούς διακόπτες. Να ελέγξει την ύπαρξη πυρκαγιών, κινδύνων πυρκαγιάς και άλλων οικιακών και εσωτερικών κινδύνων. Να προσπαθήσει να μυρίσει ενδεχόμενη διαρροή αερίου. Εάν όντως μυρίσει αέριο ή υποψιαστεί διαρροή, θα πρέπει να κλείσει την κύρια βαλβίδα αερίου, να ανοίξει τα παράθυρα και να τραβήξει όλους τους παρευρισκόμενους έξω γρήγορα. Θα πρέπει να κλείσει όλες τις τυχόν χαλασμένες εγκαταστάσεις.
Να ακούσει τις τοπικές αρχές έκτακτης ανάγκης από την τηλεόραση η το ραδιόφωνο για παραπέρα πληροφορίες και οδηγίες.

Labels:

Η γνώση επικείμενης τρομοκρατικής επίθεσης είναι σπουδαία παράμετρος στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών της. Είναι δυνατό να γίνει αυτό;

Η ίδια η φύση της τρομοκρατίας μας λέει ότι μπορεί δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή προειδοποίηση πριν από μια επίθεση, παρά μόνο μια μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Είναι όμως δυνατό να παρθούν μερικές προφυλάξεις. Προφυλάξεις που σχετίζονται αφενός μεν με την προετοιμασία των πολιτών να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο γεγονός και αφετέρου με την ετοιμότητα των υπηρεσιών της χώρας να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της ενέργειας. Πολλές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην προετοιμασία του πληθυσμού σε έκτακτες ανάγκες μπορεί να προσαρμοστούν για τρομοκρατικά γεγονότα.
Η ενημέρωση του κοινού πάνω στην ύπαρξη απειλών είναι η αρχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Εάν μια τρομοκρατική επίθεση εκδηλωθεί, ο πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει πώς να φροντίσει την οικογένειά του. Η αυτάρκεια είναι σημαντικός παράγοντας αντιμετώπισης, επειδή οι υπεύθυνοι και οι εργαζόμενοι υποστήριξης στον τόπο των διαδραματιζόμενων γεγονότων σε μια καταστροφή δεν θα είναι σε θέση να φθάσουν αμέσως.
Η ιστοσελιδα αυτή όπως και άλλες (ΕΣΔΥ http://www.nphs.gr/ ΓΝΑ Ευαγγελισμός http://www.evaggelismos-hosp.gr/δίνουν σχετικές πληροφορίες. Μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες από το τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της ΕΣΔΥ στο τηλέφωνο 2106433980 και από το τμήμα Ιατρικής Φυσικής του ΓΝΑ Ευαγγελισμός στην διεύθυνση Iatrikifysiki@evaggelismos-hosp.gr και στο τηλέφωνο 2107201439

Labels:

Πολλές τρομοκρατικές ενέργειες μπορεί να εξελιχθούν σε δημόσιο χώρο. Με ποιό τρόπο ο πολίτης μπορεί να προστατευθώ;

Στην περίπτωση που εκδηλωθεί τρομοκρατική ενέργεια σε δημόσιο χώρο για λόγους προστασίας θα πρέπει ο πολίτης θα πρέπει να πάρει να πρέπει να παραμείνει ενεργοποιημένος στην περιβάλλουσα περιοχή. Μερικές προληπτικές ενέργειες πιθανόν να τον βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης
Θα πρέπει να παίρνει προφυλάξεις όταν ταξιδεύει. Θα πρέπει να δίνει προσοχή σε παράξενες ή ασυνήθιστες συμπεριφορές. Δεν θα πρέπει να δέχεται συσκευασίες από ξένους ούτε να αφήνει τις αποσκευές του αφύλακτες.
Θα πρέπει να μάθει που βρίσκονται οι έξοδοι κινδύνου στο κτίριο όπου ευρίσκεται (μένει ή εργάζεται). Θα πρέπει να έχει εξετάσει από πριν τον τρόπο εκκένωσης ενός κτιρίου, ενός υπόγειου ή μιας πυκνής και κορεσμένης δημόσιας περιοχής. Η γνώση της θέσης της σκάλας είναι απαραίτητη.
Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα που ευρίσκονται στην κοντινή περιοχή τα οποία θα μπορούσαν να μετακινηθούν, να αποσπαστούν, να πέσουν ή να σπάσουν σε μια έκρηξη.

Labels:

Τρόποι βοήθειας της οικογένειας σε τρομοκρατικό γεγονός


Πώς μπορεί να βοηθηθεί μια οικογένεια στη προετοιμασία της να αντιμετωπίσει ένα τρομοκρατικό γεγονός ή άλλη καταστροφή;

Θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο χώρο της οικογένειας η της εργασίας. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να συναντηθείτε με την οικογένεια ή με τους συναδέλφους σας και να προετοιμαστείτε για μια καταστροφή προτού αυτή εμφανιστεί. Για να καταλήξετε σε χρήσιμα συμπεράσματα και ενέργειες θα πρέπει:
Να συζητήσετε τους τύπους καταστροφών που είναι πιθανότερο να συμβούν. Να εξηγήσετε τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση.
Να μάθετε τους αριθμούς των τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης. Να διδάξετε στα παιδιά σας πώς και πότε να καλέσετε σας η τις τοπικές αρχές έκτακτης ανάγκης η τις ιατρικές υπηρεσίες.
Να έχετε πυροσβεστήρες σε ετοιμότητα και να ξέρετε πώς να τους χρησιμοποιήσετε κατάλληλα.
Καθορίστε τις καλύτερες διαδρομές διαφυγής από το κτίριο σας, το σπίτι σας ή το γραφείο σας. Βρείτε δύο τρόπους εξόδου από κάθε δωμάτιο. Βρείτε τα ασφαλή σημεία στο κτίριο σας, στο σπίτι σας ή στο γραφείο σας για κάθε τύπο καταστροφής.
Συγκεντρώστε τις εξαρτήσεις των προμηθειών καταστροφής. Αποθηκεύστε τις προμήθειές σας έκτακτης ανάγκης.
Έχετε ένα ραδιόφωνο με μπαταρίες σε ετοιμότητα με τις πρόσθετες μπαταρίες. Προσδιορίστε τις αρχές έκτακτης ανάγκης σας στη τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.
Να γνωρίζετε πώς και πότε να κλείσετε την ύδρευση, το αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι σας από τους κύριους διακόπτες. Εάν απαιτούνται εργαλεία για να αποσυνδεθούν αυτές οι συνδέσεις, να τα έχετε κοντά σας.
Επιλέξτε δύο θέσεις για την οικογένειά σας που θα συναντηθείτε εάν χωρίσετε κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής
Εάν είστε έξω από το σπίτι σας σε περίπτωση ξαφνικής έκτακτης ανάγκης, όπως πυρκαγιά η ευρίσκεστε έξω από τη γειτονιά σας και δεν μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας να χρησιμοποιήσετε μια "οικογενειακή επαφή"
Ζητείστε από κάποιον έκτος της περιοχής που ζείτε να είναι η "οικογενειακή επαφή σας". Μετά από μια καταστροφή, είναι συχνά ευκολότερο να κάνει κάνεις τηλεφωνήματα μεγάλης απόστασης.
Αυτή η επιλεγμένη επαφή θα πρέπει να ζει αρκετά μακριά ώστε να είναι απίθανο να έχει επηρεαστεί άμεσα από το ίδιο γεγονός όπως εσείς. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα είναι η επαφή σας.
Σιγουρευτείτε ότι όλα τα οικογενειακά μέλη γνωρίζουν τους αριθμούς τηλεφώνου της επαφής σας ή και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα παιδιά σας πρέπει να έχουν αυτούς τους αριθμούς στο σχολείο και οι αριθμοί πρέπει να είναι στον εργασιακό σας χώρο.
Μετά από μια καταστροφή, τα οικογενειακά μέλη πρέπει να γνωρίζουν πως καλείται η επαφή και να τους πείτε που βρίσκεται.
Σχέδιο ενεργειών σε περίπτωση εκκένωσης. Ξέρετε τα σχέδια σχολικής έκτακτης ανάγκης των παιδιών σας.
Αποφασίστε πώς να φροντίσετε τα κατοικίδια ζώα σας.
Συναντηθείτε με τους γείτονες για να αναπτύξετε ένα σχέδιο γειτονιάς.
Ασκηθείτε και συντηρείστε το σχέδιό σας.

Labels:

Πώς ξέρω εάν δεν πρέπει να πιώ το νερό μου;

Ο Οργανισμός που προμηθεύει το νερό (τοπικός ή κρατικός) έχει υποχρέωση να ειδοποιήσει εάν το νερό δεν ανταποκρίνεται στα κρατικά πρότυπα ή εάν υπάρχει υδατομεταφερόμενη ασθένεια. Επίσης οι υποψίες για ύπαρξη επικίνδυνου παράγοντα στο σύστημα παροχής πόσιμου νερού είναι αφορμή για ενημέρωση του κοινού. Θα υπάρξουν προειδοποιήσεις από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το τύπο (εφημερίδες) και το ταχυδρομείο. Οι αναγγελίες/ ειδοποιήσεις αυτές θα περιγράφουν όλες τις τυχόν προφυλάξεις που θα πρέπει να πάρετε, όπως το βράσιμο του νερού.
Εάν υπάρχει μια επίθεση σε ένα τοπικό σύστημα παροχής νερού, οι Αρχές των εγκαταστάσεων του πόσιμου νερού θα ενεργοποιήσουν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της μαζί με τις τοπικές Αρχές. Αυτά τα σχέδια προβλέπουν τη διακοπή του συστήματος παροχής του νερού, ειδοποίηση του κοινού για μέτρα έκτακτης ανάγκης, που παίρνονται και μια εναλλακτική πηγή νερού, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Labels:

Ελλειψη ραδιοφωνικής ενημέρωσης;

Έχουμε στην κατοχή μας ένα φορητό ραδιόφωνο μένοντας συντονισμένοι στον τοπικό ραδιοσταθμό. Το ραδιόφωνο έμεινε από ενέργεια και μπαταρίες, που δεν υπάρχουν πουθενά. Πώς μπορώ να ανακαλύψω τι συμβαίνει στην κοινότητά μου;

Ζητείστε τη βοήθεια ενός γείτονα που έχει ραδιόφωνο και ελέγξτε το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου σας. Μπορείτε να τηλεφωνήστε και στην αρμόδια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης. Δεν θα πρέπει να αφήσετε μια ασφαλή περιοχή για να αναζητήσετε ένα ραδιόφωνο ή ένα τηλέφωνο.

Labels:

Ειδος πληροφοριων

Εάν ακούσω τον τοπικό ραδιοσταθμό ή την τηλεόραση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ποιο είδος πληροφοριών θα δοθεί για μια τρομοκρατική επίθεση;

Οι πληροφορίες στις οποίες θα πρέπει να δώσει κάποιος προσοχή είναι οι παρακάτω:
Ο τύπος κινδύνου για την υγεία των πολιτών που παρουσιάστηκε από την απελευθέρωση κάποιου παράγοντα. Διαφορετική μονάδα απάντησης ενεργοποιείται κάθε φορά.
Η περιοχή που επηρεάστηκε. Οι άμεσες ενέργειες αφορούν την περιοχή αυτή. Δευτερεύουσες, όχι άμεσες ενέργειες μπορεί να απαιτηθούν σε γειτονικές περιοχές.
Ο τρόπος προστασίας. Αφού έχει προσδιοριστεί ο παράγοντας που απελευθερώθηκε και η περιοχή που επηρεάστηκε, μπορεί να προσδιοριστεί και ο τρόπος προστασίας του κοινού.
Οι διαδρομές εκκένωσης, που ίσως απαιτηθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Οι θέσεις των καταφύγιων. Εάν απαιτηθεί η χρήση καταφύγιου θα πρέπει να γίνει γνωστή η θέση του για άμεση χρησιμοποίηση του,
Ο τύπος και θέση των ιατρικών εγκαταστάσεων που θα απαιτηθούν για την αντιμετώπιση των θυμάτων μιας τρομοκρατικής επίθεσης.
Οι τηλεφωνικοί αριθμοί που είναι χρήσιμοι για να ζητήσουμε πρόσθετη βοήθεια, εάν αυτή απαιτηθεί.

Labels:

Τρόποι ειδοποίησης του κοινού σε τρομοκατικά γεγονότα;

Η πιθανότητα εμφάνισης μιας τρομοκρατικής επίθεσης σε γειτονική μας περιοχή είναι μια πιθανότητα που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Πώς θα ειδοποιηθεί το κοινό για την ύπαρξη τρομοκρατικής δράσης;

Σε περίπτωση σημαντικής έκτακτης ανάγκης, οι Αρχές θα τραβήξουν την προσοχή του κοινού με διάφορους τρόπους. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τις τοπικές αρχές έκτακτης ανάγκης μέσα από την τηλεόραση ή τους ραδιοσταθμούς ή με τη βοήθεια του ήχου μιας σειρήνας. Επίσης θα μπορείτε να πληροφορηθείτε για την κατάσταση τηλεφωνικώς, όπως και από το προσωπικό έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να φτάσει κοντά σε αυτούς που δεν μπορούν να πληροφορηθούν διαφορετικά, για να τους δώσει οδηγίες από ένα μεγάφωνο. Επίσης ανώτεροι υπάλληλοι θα μπορούσαν να έρθουν στην πόρτα σας και να σας πληροφορήσουν τα συμβαίνοντα.

Labels:

Ενημέρωση πάνω στη χρησιμοποίηση ΝΡΒΧ όπλων

Εάν υπάρχει υπό εξέλιξη τρομοκρατική επίθεση αποτελεί σημαντική πληροφορία η χρησιμοποίηση κάποιου όπλου εκ μέρους των τρομοκρατών (Χημικού, Ραδιολογικού ή βιολογικού); Στην περιπτωση αυτη θα ενημερώσουν οι Αρχές πάνω στη χρησιμοποίηση τέτοιων όπλων;

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και σε μεγάλο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, τα τοπικά τμήματα Υγείας θα πρέπει να ενημερώσουν το κοινό για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν. Κάθε παράγοντας που έχει χρησιμοποιηθεί χρειάζεται συγκεκριμένες ενέργειες (προσωπικό, εξοπλισμός, πόροι) και συνεπώς πλάνο αντιμετώπισης του.
Μόλις οι συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η τρομοκρατική επίθεση, οι παράγοντες που χρησιμοποιήθηκαν και η κατάσταση που διαμορφώθηκε γίνουν κατανοητοί, οι υπεύθυνοι θα δώσουν πληροφορίες μέσα από τα δελτία ειδήσεων, συγκεκριμένα θα μεταφέρουν πληροφορίες και θα δώσουν οδηγίες στο κοινό.
Πρόσθετες ειδησεογραφικές εκπομπές θα δώσουν ακριβέστερες πληροφορίες στο κοινό. Σε μια πραγματική καταστροφή, τίθεται σε εφαρμογή ένα σύστημα ραδιοφωνικής μετάδοσης των ειδήσεων έκτακτης ανάγκης με το οποίο δίνονται οδηγίες στους πολίτες.

Labels:

Ενημερώση για υπό εξέλιξη τρομοκρατικο γεγονός;

Υπάρχει ενδεχόμενο ένα τρομοκρατικό γεγονός να συμβαίνει σε κάποια γειτονιά η περιοχή κάποιας πόλεως η χωριού. Στην περίπτωση αυτή τι πρέπει να κάνει

Εάν ένα τρομοκρατικό γεγονός συμβεί σε κάποια γειτονιά ή περιοχή κάποιας πόλης ή χωριού, αυτό που θα πρέπει να κάνει ο πολίτης είναι να προσπαθήσει να πληροφορηθεί από τις αρχές έκτακτης ανάγκης από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο για την κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί, αλλά και για τις πρόσφατες εξελίξεις και πληροφορίες.
Υπάρχει ειδικός τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης που δίνει πληροφορίες για τέτοιες καταστάσεις.

Labels:

Ειναι επαρκη τα τοπικα συστήματα έκτακτης ανάγκης;

Έχουν όλες οι κοινότητες και οι περιοχές επαρκές σύστημα έκτακτης ανάγκης απέναντι σε μια τρομοκρατική επίθεση; Πόσο γρήγορα αυτό μπορεί να εφαρμοστεί;

Τα συστήματα έκτακτης ανάγκης ποικίλλουν, βασιζόμενα στις ανάγκες και στους πόρους της κάθε κοινότητας. Παράγοντες και φορείς ή εγκαταστάσεις στόχοι τρομοκρατικής επίθεσης, όπως σχολεία, πυρηνικές εγκαταστάσεις, οικονομικά κέντρα, φράγματα, αεροδρόμια και άλλα, παίζουν σπουδαίο ρόλο σε κάθε ιδιαίτερο σύστημα απόκρισης.
Μερικά τμήματα από συστήματα έκτακτης ανάγκης μπορούν να εφαρμοστούν πολύ γρήγορα, ενώ άλλα μπορεί να χρειαστεί λόγω της πολυπλοκότητας της απάντησης πχ Δικαστήρια, νησιωτικά σχολεία, κέντρα αποκατάστασης ανάπηρων να απαιτήσουν περισσότερο χρόνο.
Οι επιμέρους ιδιαιτερότητες έχουν πιστοποιηθεί κατά τις ασκήσεις εφαρμογής των συστημάτων απάντησης.

Labels:

Τι είναι συσκευασία καταστροφής (Disaster Kit);

Τι είναι συσκευασία καταστροφής (Disaster Kit) και τι θα πρέπει να υπάρχει σε αυτήν;

Μια συσκευασία καταστροφής περιέχει τα αντικείμενα εκείνα που μπορεί να είναι χρήσιμα και θα βοηθήσουν κάποιον να αντέξει, ο οποίος είναι περιορισμένος στο σπίτι του ή κατά την διάρκεια εκκένωσης της περιοχής του. Επτά βασικά συστατικά συστήνονται για μια συσκευασία καταστροφής. Αυτά είναι: νερό, τρόφιμα, είδη πρώτων βοηθειών, ρουχισμός και κλινοσκεπάσματα, προμήθειες και εργαλεία έκτακτης ανάγκης όπως και ειδικά αντικείμενα. Μπορείτε ήδη να έχετε τα αντικείμενα αυτά στο σπίτι σας ή στον εργασιακό σας χώρο.
Θα πρέπει να κρατάτε τα αντικείμενα που θα χρειαστείτε πιθανότατα κατά τη διάρκεια μιας εκκένωσης σε μια συσκευασία που μπορείτε εύκολα να μεταφέρετε, όπως ένα μεγάλο καλυμμένο κιβώτιο απορριμμάτων, μια βαλίτσα κατασκήνωσης ή μια τσάντα εκστρατείας.
Θα πρέπει να έχετε αποθηκεύσει την συσκευασία αυτή σε μια κατάλληλη θέση, που να είναι γνωστή σε όλα τα μέλη της οικογένειας.
Καλό θα είναι να έχετε στο αυτοκίνητο σας ένα μικρότερο σύνολο της συσκευασίας αυτής. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε επίσης μια ειδική συσκευασία καταστροφής για το κατοικίδιο ζώο σας.

Labels:

Διασφάλιση καθαρής τροφοδοσίας νερού.

Πως μπορώ να σιγουρευτώ ότι έχω καθαρή τροφοδοσία νερού και πώς μπορεί να γίνει αυτό

Μετά από ένα πυρηνικό γεγονός, οι δημόσιες παροχές νερού θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Εντούτοις, εάν οι δημόσιες εγκαταστάσεις έχουν χαλάσει μπορεί να μην είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν μια περιοχή με νερό.
Για να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι θα πρέπει να:
Έχετε αποθηκεύσει 10 λίτρα νερού ανά άτομο ανά ημέρα - τα 2/4 για κατανάλωση, 2 /4 για προετοιμασία φαγητού.
Έχετε κρατήσει ποσότητα νερού τουλάχιστον για τρεις μέρες ανά άτομο για : κατανάλωση, προετοιμασία τροφίμων και υγιεινή. Ένα συνηθισμένο ενεργό άτομο πρέπει να πίνει τουλάχιστον 3 λίτρα νερού / υγρών καθημερινά. Zεστό περιβάλλον και έντονη σωματική άσκηση μπορούν να διπλασιάσουν τις ανάγκες για νερό. Τα παιδιά, οι μητέρες που θηλάζουν και οι άρρωστοι άνθρωποι θα χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα.
Έχετε αποθηκεύσει νερό σε πλαστικά κιβώτια. Να αποφύγετε τις συσκευασίες που μπορεί να αποσυντεθούν ή να σπάσουν, όπως χαρτοκιβώτια γάλακτος ή μπουκάλια από γυαλί.
Πάρτε κάθε προφύλαξη για να αποφύγετε την μόλυνση του αποθηκευμένου νερού από τα σωματίδια της ραδιενεργούς τέφρας. Οποιοδήποτε νερό που μεταφέρεται σε ένα καταφύγιο από κάποιο εξωτερικό χώρο θα πρέπει να εξετάζεται για μόλυνση. Εάν η μόλυνση είναι ορατή ή ανιχνεύσιμη, σκουπίστε το εξωτερικό όλων των συσκευασιών.
Οι μη μολυσμένες παροχές νερού πρέπει να χρησιμοποιούνται πρώτες. Οι μολυσμένες προμήθειες νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Μην αποθαρρύνετε κανένα από την κατανάλωση νερού φοβούμενοι ενδεχόμενη μόλυνση

Labels: