Radiological Disaster Info

Friday, January 5, 2007

Η έκρηξη είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα τρομοκρατικής ενέργειας ή καταστροφής γενικότερα. Στην περίπτωση αυτή τι μπορεί να κάνει ο πολίτης

Μετά από μια έκρηξη θα πρέπει να απομακρυνθεί από την περιοχή αμέσως, αυτό είναι δυνατό. Εάν η έκρηξη συμβεί σε κάποιο κτίριο, όπου εκείνη τη στιγμή ευρίσκεται, θα πρέπει να εντοπίσει την κοντινότερη έξοδο κινδύνου και να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ήρεμα. Οι παρακάτω περιπτώσεις ισχύουν και απαιτείται διαφορετική αντίδραση.

Εάν υπάρχει πυρκαγιά.
θα πρέπει να καλύψει τη μύτη και το στόμα του με ένα υγρό ύφασμα, να παραμένει χαμηλά στο πάτωμα. Να προσπαθήσει να βγεί κατόπιν από το κτίριο όσο πιο γρήγορα μπορεί.
Κατά την προσέγγιση μιας κλειστής πόρτας, χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος του χεριού του, να αγγίζει ελαφρά το χαμηλότερο μέρος της πόρτας. Εάν αυτό δεν είναι καυτό, να στηριχθεί στην πόρτα και να την ανοίξει αργά. Εάν αυτή αγγίζοντας την αποδειχθεί καυτή, να μην την ανοίξει και να ψάξει μια εναλλακτική διαδρομή διαφυγής.
Να παραμένει όσο αυτό είναι δυνατό κάτω από το σύννεφο καπνό. Ο καπνός και τα δηλητηριώδη αέρια μαζεύονται πρώτα κατά μήκος της οροφής.
Εάν έχει παγιδευτεί κάποιος ανάμεσα σε συντρίμμια.
Εάν είναι δυνατόν, ψάξτε για μια διαδρομή διαφυγής. Σε μερικά κτίρια, μπορείτε να είστε σε θέση να σπάσετε ένα τοίχο η παραβάν ή να αναρριχηθείτε μέσω μιας ψευδοροφής σε ένα άλλο απελευθερωμένο δωμάτιο.
Χτυπήστε έναν σωλήνα ή έναν τοίχο έτσι ώστε οι διασώστες να μπορούν να σας ακούσουν όπου είστε. Χρησιμοποιήστε μια σφυρίχτρα εάν είναι διαθέσιμη. Αρχίστε τις κραυγές μόνο ως τελευταία λύση, διότι με τις φωνές μπορεί να σας αναγκαστείτε να εισπνεύσετε επικίνδυνα ποσά σκόνης.
Χρησιμοποιήστε έναν φακό εάν είναι απαραίτητο. Μην ανοίγετε διακόπτες ή ανάβετε σπίρτα.
Εάν είναι κανείς ανίκανος να μετακινηθεί από την έκρηξη
Θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια για τους σοβαρά τραυματισμένους ανθρώπους.
Να αποφεύγει να μπαίνει σε κτίρια που έχουν ήδη καταρρεύσει. Να μην προσπαθεί να σώσει ανθρώπους που είναι μέσα σε ένα γκρεμισμένα κτίρια εκτός αν ο ίδιος είναι εκπαιδευόμενος σε αυτό. Θα πρέπει να περιμένει να φθάσει το προσωπικό έκτακτης ανάγκης
Να ελέγξει για ζημίες με τη χρησιμοποίηση ενός φακού. Να μην ανάβει σπίρτα ή κεριά και να μην ανοίγει τους ηλεκτρικούς διακόπτες. Να ελέγξει την ύπαρξη πυρκαγιών, κινδύνων πυρκαγιάς και άλλων οικιακών και εσωτερικών κινδύνων. Να προσπαθήσει να μυρίσει ενδεχόμενη διαρροή αερίου. Εάν όντως μυρίσει αέριο ή υποψιαστεί διαρροή, θα πρέπει να κλείσει την κύρια βαλβίδα αερίου, να ανοίξει τα παράθυρα και να τραβήξει όλους τους παρευρισκόμενους έξω γρήγορα. Θα πρέπει να κλείσει όλες τις τυχόν χαλασμένες εγκαταστάσεις.
Να ακούσει τις τοπικές αρχές έκτακτης ανάγκης από την τηλεόραση η το ραδιόφωνο για παραπέρα πληροφορίες και οδηγίες.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home