Radiological Disaster Info

Sunday, January 7, 2007

Τι μπορεί να κάνει ο πολίτης για να προστατεύσει τον εαυτό του σε μια ραδιολογική επίθεση;

Για να προσδιοριστεί εάν κάποιος έχει εκτεθεί σε ακτινοβολία στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται ειδικός εξοπλισμός όπως ένας απαριθμητής Geiger.
Στην περίπτωση που ραδιενεργός σκόνη πέσει από μια βρόμικη βόμβα, μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις διαδικασίες απορρύπανσης. Μέχρι το 95 τις εκατό της ραδιενεργού σκόνης των εξωτερικά μολυσμένων ατόμων μπορεί να απομακρυνθεί όταν αφαιρέσουμε τον εξωτερικό ρουχισμό τους και πλύνουμε το δέρμα που εκτέθηκε. Εάν γίνει σαμποτάζ σε πυρηνικό εργοστάσιο και διαφύγει μεγάλη ποσότητα ραδιενεργού υλικού θα είναι σπουδαίο για τα παιδιά να πιουν Ιωδιούχο Κάλιο για προστασία από τον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Καμιά από τις μεθόδους αυτές δεν προσφέρει προστασία από την "διεισδυτική ακτινοβολία" όπως ακτίνες γάμμα ή τα νετρόνια. Άνθρωποι που εκτέθηκαν στην διαπεραστική ακτινοβολία θα πρέπει να προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση τους με το να απομακρυνθούν όσο το δυνατό μακρύτερα από την πηγή της ακτινοβολίας και μεγιστοποιώντας το ποσό της θωράκισης μεταξύ των ίδιων και της πηγής ακτινοβολίας.
Τελικά συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να μην πανικοβάλλονται. Η εκκένωση και η απορρύπανση, στην περίπτωση μιας χαμηλού επιπέδου ραδιενεργού μόλυνσης, μπορεί να καθυστερήσει για μέρες ή για εβδομάδες χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home